Dostawa
Twoje ulubione smaki z dostawą do domu
Zamów nasze dania wygodnie przez ulubioną platformę i ciesz się włoską kuchnią w domu.
Wybierz platformę, która najbardziej Ci odpowiada i zamów dania prosto do domu.
Szef kuchni: Marcin Szkopek
Żoliborz, Warszawa
Zarezerwuj stolikO nas
Sypka Mąka i Masło to połączenie włoskiej tradycji kulinarnej z polską kreatywnością. W menu znajdziesz pizzę na rzymskim cieście, pełne smaku makarony, soczyste mięsa, a także dania dla wegan i wegetarian. Kapitanem statku kuchennego jest Marcin Szkopek – Szef Kuchni Sypkiej Mąki i Masła na Żoliborzu. Kucharz, który łączy włoską tradycję z polską kreatywnością, tworząc potrawy pełne aromatu i charakteru. Jego kuchnia to hołd dla świeżych składników i sezonowości, podany w elegancki, ale przystępny sposób. Restauracja SMiM, to miejsce stworzone na klimatyczne spotkania – od lunchu, przez rodzinne obiady, po romantyczne kolacje. W sezonie letnim zapraszamy do ogródka na świeżym powietrzu. Nie jesteśmy tylko miejscem, gdzie można coś zjeść – jesteśmy przestrzenią, w której rodzą się wspomnienia. Dbamy również o najmłodszych gości – mamy kącik z zabawkami, przewijak oraz niedzielne animacje z animatorką.
Odwiedź nas na Żoliborzu i poczuj włoski klimat z polskim akcentem. Poznaj bliżej – rezerwując stolik i sprawdzając, co przygotowaliśmy.
Menu
Czary Mary (6 sztuk)
Chrupiące paluchy grissini posypane solą morską, rozmarynem z nutą miodu i chili. Podawane z trzema dipami: Gorgonzola, San Marzano i Parmezanowym
Gnocco fritto (2 sztuki)
Rożki z ciasta filo, smażone na złoto i nadziewane dwoma farszami do wyboru: szpinak, ricotta, czosnek, szynka parmeńska, mozzarella fior di latte
Pane carasaue
Cienkie płaty chrupiącego pieczywa Pane Carasau. Podawane z trzema smarowidłami: Pastą Sgombro –makrela wędzona, oliwa, czosnek, Pastą Genovese – bazylia, czosnek, parmezan, pini, Pastą z Pieczonej Dyni – czosnek, dynia, cebula, chili, pieprz, sól morska
Mix Bruschett (6 sztuk)
pomidorowe z pesto bazyliowym tatar z pieczarek z majonezem grzybowym mleczna cielęcina ze straciatellą i majonezem szczypiorkowym
Huśtawka nastrojów
Grana Padano, Gorgonzola, Taleggio, oliwki, pomidory suszone, orzechy włoskie, konfitura figowa, podane z chrupiącymi grzankami z focacci
M jak Mięso
Salami Spianata, Salami Napoli, Prosciutto Crudo, oliwki, suszone pomidory, rukola, konfitura figowa, podane z chrupiącymi grzankami z focacci
Cezar
Liście sałaty rzymskiej w sosie tuńczykowym z kurczakiem / krewetkami, pomidorkami cherry, chipsami z pancetty, Grana Padano i chrupiącą grzanką z focacci
Tajemniczy Ogród
Szpinak baby z pieczoną dynią, kozim serem, chrupiącymi orzechami, oliwą cytrynową i świeżo mielonym pieprzem
Focaccia
Z solą morską, rozmarynem i oliwą
Danie prezesa
Tatar z siekanej polędwicy wołowej z piklowanymi grzybami shimeji, szalotką, ogórkiem kiszonym, niekonfitowanym żółtkiem, musztardą francuską i majonezem szczypiorkowym z grzankami z domowej focacci
Kapitański szlagier
Krewetki w emulsji winno-maślanej z czosnkiem, chilli, natką pietruszki i chrupiącą grzanką z focacci
Całe na biało
Krewetki duszone w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami, młodym szpinakiem i świeżą natką pietruszki
Ty buraku
Sakiewki z marynowanego buraka nadziewane kremowym kozim serem na musie malinowo-śmietankowym z prażonymi orzechami laskowe, wykończone twardym kozim serem
Dynia Fest
Dynia Hokkaido z prażonymi pestkami dyni, świeżymi ziołami i kremem z gorgonzoli
Wołek w marynacie
Marynowana polędwica wołowa z chrupiącą cebulą w panierce, majonezem szczypiorkowym z chili i świeżą bazylią.
Włoski mezalians
Krem pomidorowy z delikatną straciatellą, chrupiącą grzanką z pesto bazyliowym i rukolą
Pankracy
Rosół drobiowo-wołowy z lanymi kluskami i natką pietruszki
Czerwony październik
Spaghetti z ragout wołowym, włoską spianatą, chilli w sosie pomidorowym z kremowym mascarpone i pecorino romano
Posiłek węglarzy
Tradycyjna carbonara z włoskim guanciale, jajkiem, owczym serem pecorino, świeżo mielonym pieprzem, natką pietruszki.
Klasyka gatunku
Lasagne z ragu wołowym, beszamelem ziołowym, mozzarellą fior di latte, pecorino romano i sosem pomidorowym
Leśne skarby
Papardelle z polędwiczką wieprzową, grzybami, czosnkiem i sosem demi glace
Czarno to widzę
Czarne tagliatelle z krewetkami, chilli, czosnkiem, pomidorkami cherry w sosie krewetkowym
Z dyńki
Rigatoni w kremowym pesto dyniowym z chili, pomidorkami cherry, chrupiącymi pestkami dyni i świeżą natką pietruszki
Wszyscy gęsiego
Rigatoni z szarpaną gęsiną, czosnkiem, marynowaną cebulką borettaną w sosie demi glace
Włoski Amigo
Papardelle z ndują, gorgonzolą w sosie mascarpone z rukolą, z pecorino romano oraz pomidorkami cherry
Aglio olio – ulubione Jurka
Spaghetti z oliwą, czosnkiem, peperoncino, pecorino romano i natką pietruszki
Dyniamit
Ravioli wypełnione kremową ricottą i szpinakiem w sosie dyniowym z prażonymi pestkami dyni i chrupiącą szałwią
W fartuszku
Ravioli z serem gorgonzola i marynowaną gruszką w sosie winno-maślanym z pecorino romano
Lekarstwo na kaca
Domowa focaccia z kruchym mostkiem wołowym, sałatą rzymską, piklowaną czerwoną cebulą, sosem musztardowo-chrzanowym i sosem chilli
Słoneczne Włochy
Domowa foccaccia z burratą, pesto bazyliowym, pomidorkami concasse, bazylią, orzeszkami pini i świeżym pieprzem
Red wół
Brioszka z burgerem wołowym, sałatą rzymską, czerwonym cheddarem, sosem majonezowo - musztardowym z miodem i domowymi piklami
Symfonia Smaku
Tagliata z rostbefu na chrupiących ziemniakach Hasselback z sosem demi glace, świeżym szczypiorkiem i sałatką z rukoli, sałaty rzymskiej i pomidorków concasse oraz mayo szczypiorkowego skropione oliwą cytrynową
Doborowe towarzystwo
Polędwiczka wieprzowa sous vide z klasycznymi ziemniakami Hasselback, duszonymi pieczarkami w occie balsamicznym z sosem żurawinowym i piklowanym burakiem
Morski klimat
Filet z pieczonego łososia z pomidorkami cherry, brokułami, czerwoną cebulą i czosnkiem z sosem bisque krewetkowym i puree ziemniaczanym
Pełną ... gęsią
Konfitowane udo gęsi ze skórką pomarańczową w sosie z czerwonego wina i żurawiny, z pieczoną młodą marchewką i ziemniaczanymi gnocchi
Pokusa
Peklowany mostek wołowy z sosem sycylijskim na bazie pomarańczy, salsą z konfitowanej śliwki i orzechami laskowymi podane z sałatą i figą.
Rzeźnik z klasą
Żebro z sezonowanej wołowiny w sosie demi glace z pieczonymi ziemniakami, kapustą, cukinią oraz pomidorowym concasse
Tyraj misiu
Krem mascarpone przekładany biszkoptem nasączonym kawą i amaretto
Panna ma kota
Klasyczna włoska panna cotta o smaku żurawiny, posypana korzenną kruszonką
U cioci jesienią
Czekoladowa babeczka z płynną czekoladą, z nutą pomarańczowej delicji na sosie śliwkowo-korzennym z dodatkiem rumu
Małgorzata
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / świeża bazylia / oliwa extra virgin
Wiejska
Sos śmietanowy/ świeży pieprz / fraknfurterka / prażona cebula / ogórek kiszony / szczypiorek
Pieczara
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / pieczarki
Delikates
Sos z pomidorów / mozzarella fiordi latte/ szynka Cotto
Salamino
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / salami Napoli
Pizza Janusza (na podwójnym cieście)
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / pieczarki / szynka Cotto
Polska duma
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / pieczarki / szynka Cotto
Kukuruku
Sos śmietanowo pieprzowy / mozarella fior di latte / kurczak / kukurydza / natka pietruszki
Delifrykas
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / szynka Cotto / mascarpone / pomidorki cherry / rukola
Tom i Jerry
Mozzarella fior di latte / gorgonzola / Taleggio / Grana Padano
Górska wyprawa
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / panchetta /ser wędzony / rozmaryn / czarny pieprz
Czerwona armia
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / spianata / jalapeno / cebula czerwona / ricotta ziołowa / miód / świeża bazylia
Koza Nostra
Sos śmietanowy / kozi ser / rukola / miód / karmelizowana cebula / sos śmietanowy / oliwa cytrynowa
Picanteria
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / spianata / cebula czerwona
Ciut prosto
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / Prosciutto Crudo / pomidorki cherry / Grana Padano / rukola
Baltona
Sos śmietanowy / mozzarella fior di latte / krewetki / pomidorki cherry / chilli / czosnek / natka pietruszki
Pepsi / Pepsi Zero / 7Up / Mirinda / Tonic / Ice tea
200ml
Sok
jabłkowy / czarna porzeczka / pomarańczowy (200ml)
Sok ze świeżo wyciskanych owoców
pomarańcza / grapefruit / mieszany pomarańcza-grapefruit (300ml)
Woda Krystaliczne Źródło gazowana / niegazowana
330ml
Woda Surgiva gazowana / niegazowana
750ml
Lemoniada
(nasze lemoniady przygotowywane są na bazie przecierów z owoców) klasyczna, truskawkowa, marakuja (400ml)
Pepsi / Sok jabłkowy / czarna porzeczka / pomarańcza
Karafka (1L)
Lemoniada
klasyczna, truskawkowa, marakuja - Karafka (1L)
Woda niegazowana lub gazowana
Karafka (1L)
Herbata Ronnefeldt (Dzbanek)
Czarna / Earl Grey / Zielona / Zielona owocowa / Zielona z mango / Biała z melonem / Miętowa / Malinowa / Truskawkowa
Herbata - Klasyczny klasyk
cytryna / pomarańcza / goździk/ anyż / cynamon / imbir
Herbata - Tropiki
marakuja / limonka / pomarańcza / cytryna / mięta / syrop cukrowy
Espresso
Espresso doppio
Espresso tonic
Kawa z mlekiem
* mleko bez laktozy / sojowe (+2 PLN)
Americano
Latte
* mleko bez laktozy / sojowe (+2 PLN)
Flat white
* mleko bez laktozy / sojowe (+2 PLN)
Cappuccino
* mleko bez laktozy / sojowe (+2 PLN)
Kawa mrożona
* mleko bez laktozy / sojowe (+2 PLN)
Sauvignon Blanc
białe / NIEMCY Pobudza apetyt tworząc udane połączenia smakowe z lekkimi przekąskami z warzyw, rybami, owocami morza a nawet drobiem. Klarowne, bladożółte. Zapach owoców tropikalnych i cytrusów. W ustach orzeźwiający i zrównoważony.
Forcola Merlot – domowe
delikatnie wytrawne / WŁOCHY Intensywnie owocowe. W smaku wytrawne ale doskonale zbilansowane. Nadaje się do czerwonych mięs lub dań smażonych.
Moi Primitivo Puglia
wytrawne / WŁOCHY Aromat intensywny, kojarzący się z owocami na spirytusie, śliwkową konfi turą, z nutami lukrecji i suszonych owoców. Do każdego posiłku, zwłaszcza do głównych dań na bazie mięsa.
Lopez De Haro Crianza
wytrawne / HISZPANIA Wysoka intensywność aromatyczna, czysty i zdrowy zapach wina. Złożony na nosie z niuansami kawy, wanilii, palonej i balsamicznej zintegrowanymi z intensywną nutą dojrzałych owoców. Podniebienie eleganckie i okrągłe.
El Picaro Tinta de toro
wytrawne / HISZPANIA To silne wino, charakterne i odważne. W nosie intensywna, dojrzała i słodka jagoda z mineralną nutą. W ustach pełne, ze słodkim owocowym podniebieniem i pysznymi taninami. Wyczuwalna nuta owocowości i lukrecji. Wino elastyczne z długim i przyjemnym finiszem.
Alberello Negroamaro del Salento
wytrawne / WŁOCHY W nosie bogactwo owocowych aromatów: czereśnie, śliwki, dzikie jagody, morwa. W tle nuty przyprawy piernikowej, gorzkiej czekolady i drewna. Wino idealne do takich potraw jak: pieczona wątróbka cielęcą z jabłkami, cebulą i sosem z octu balsamicznego, lub pieczona jagnięcina, a także makarony, pizza i sery.
Papale Primitivo di Manduria
półwytrawne / WŁOCHY Głęboka czerwona, rubinowa barwa. Smak okrągły i miękki, aromatyczna konfitura z malin. W smaku okrągłe, pełne, a jednocześnie aksamitne. Soczyste o długim, łagodnym finiszu.
Bianco Frizzante
półwytrawne / WŁOCHY Niezwykle przyjemne białe wino musujące. Idealne o każdej porze dnia. Lekko owocowy aromat z nutą jabłek i zielonych owoców dają efekt świeżości i słodyczy.
Prosecco Doc Millesimato Extra Dry
wytrawne / WŁOCHY Jasnożółte, delikatny i trwały zapach kwiatowy. W smaku delikatne, lekko słodkie i owocowe. Doskonały aperitif.
Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG
wytrawne / WŁOCHY Bukiet soczystych jabłek, białych kwiatów z odrobiną kiwi. Szlachetny i aromatyczny smak przechodzi w wyważone i odświeżające wykończenie.
Case Bressan Pinot Grigio
delikatnie wytrawne / WŁOCHY Świeży, zrównoważony, soczysty smak, z nutą skórki pomarańczowej. Znakomite z zupami, risotto, rybami. Idealne do makaronów z grzybami.
Maetierra Libalis White Muscat
wytrawne / HISZPANIA Czysta, jasnożółta barwa, z zielonymi refl eksami. W nosie wino bardzo owocowe i świeże z kwiatowym tłem oraz wyraźnie wyczuwalną nutą kwiatów kopru, i jaśminu.
Johann Bihn Riesling
półsłodkie / NIEMCY Wegańskie wino niemieckie z regionu Mosel, oferujące intensywnie owocowy profi l z odpowiednio równoważącą całość kwasowością. Nuty cytrusów, brzoskwini oraz moreli. Orzeźwiające, pełne niezapomnianego smaku.
Lopez De Haro Blanco
wytrawne / HISZPANIA Intensywne aromaty dojrzałych owoców, daktyli i banana z lekkim muśnięciem nut dębowych. W smaku świeże, pełne i dobrze zrównoważone.
Forcola Pinot Grigio
delikatnie wytrawne / WŁOCHY Lekkie, zwiewne i odświeżające. Piękny kolor, smak potrafi ący urzekać smakoszy. Polecane do przystawek, sałatek oraz jako aperitif.
Primadonna Chardonnay
półwytrawne / WŁOCHY Topowe Chardonnay z Salento. Głęboka, żółta barwa. Aromaty owoców tropikalnych, głównie ananas,banan oraz jabłka i morele. W ustach pełne, o gładkim maślanym smaku.
Żywiec białe beczka 0,3l
Żywiec białe beczka 0,5l
Heineken beczka 0,3l
Heineken beczka 0,5l
Heineken 0% 0,5l
Zago (Golden Ale) 0,5l
Piwo włoskie
Zago (Bianca) 0,5l
Piwo włoskie
Wyborowa 40ml
Wyborowa 0,5l
Finlandia 40ml
Finlandia 0,5l
Ostoya 40ml
Ostoya 0,5l
Żubrówka Czarna 40ml
Żubrówka Czarna 0,5l 130
Cytrynówka* 40ml
*regionalny produkt, ręcznie wyrabiany ze spirytusu, miodu i soku z cytryny
Cytrynówka* 0,5l
*regionalny produkt, ręcznie wyrabiany ze spirytusu, miodu i soku z cytryny
Jack Daniels 40ml
Jim Beam 40ml
Grant’s 40ml
Johny Walker Red 40ml
Johny Walker Black 40ml
Ballantine’s 40ml
Jameson 40ml
Chivas 12YO 40ml
Singleton 12YO 40ml
Glenmorangie 10YO 40ml
Aberlour 12YO 40ml
Glenfi ddich 12YO 40ml
Dimple 15YO 40ml
Stock 84 40ml
Calvados Boulard 40ml
Hennessy V 40ml
Metaxa 5* 40ml
Grappa Giare Amarone 40m
Olmeca Blanco 40ml
Olmeca Gold 40ml
Bacardi Carta Blanca 40 ml
Bacardi Carta Negra 40 ml
Beefeater 40ml
Hendrick’s 40ml
Martini Rosso 80ml
Martini Bianco 80ml
Martini Dry 80ml
Martini Fiero 80ml
Baileys 40ml
Jägermeister 40ml
Amaretto Disaronno 40ml
Kahlua 40ml
Cointreau 40ml
Bols Triple Sec 40ml
Luxardo Limoncello 40ml
Campari 40ml