Dostawa
Twoje ulubione smaki z dostawą do domu
Zamów nasze dania wygodnie przez ulubioną platformę i ciesz się włoską kuchnią w domu.
Wybierz platformę, która najbardziej Ci odpowiada i zamów dania prosto do domu.
Szef kuchni: Marcin Szkopek
Żoliborz, Warszawa
Zarezerwuj stolikO nas
Odwiedź nas na Żoliborzu i poczuj włoski klimat z polskim akcentem. Poznaj bliżej – rezerwując stolik i sprawdzając, co przygotowaliśmy.
Sypka Mąka i Masło to połączenie włoskiej tradycji kulinarnej z polską kreatywnością. W menu znajdziesz pizzę na rzymskim cieście, pełne smaku makarony, soczyste mięsa, a także dania dla wegan i wegetarian. Kapitanem statku kuchennego jest Marcin Szkopek – Szef Kuchni Sypkiej Mąki i Masła na Żoliborzu. Kucharz, który łączy włoską tradycję z polską kreatywnością, tworząc potrawy pełne aromatu i charakteru. Jego kuchnia to hołd dla świeżych składników i sezonowości, podany w elegancki, ale przystępny sposób. Restauracja SMiM, to miejsce stworzone na klimatyczne spotkania – od lunchu, przez rodzinne obiady, po romantyczne kolacje. W sezonie letnim zapraszamy do ogródka na świeżym powietrzu. Nie jesteśmy tylko miejscem, gdzie można coś zjeść – jesteśmy przestrzenią, w której rodzą się wspomnienia. Dbamy również o najmłodszych gości – mamy kącik z zabawkami, przewijak oraz niedzielne animacje z animatorką.
Menu
Czary Mary (6 sztuk)
Chrupiące paluchy grissini posypane solą morską, rozmarynem z nutą miodu i chili. Podawane z trzema dipami: Gorgonzola, San Marzano i Parmezanowym
Gnocco fritto (2 sztuki)
Rożki z ciasta filo, smażone na złoto i nadziewane dwoma farszami do wyboru: szpinak, ricotta, czosnek, szynka parmeńska, mozzarella fior di latte
Pane carasaue
Cienkie płaty chrupiącego pieczywa Pane Carasau. Podawane z trzema smarowidłami: Pastą Sgombro –makrela wędzona, oliwa, czosnek, Pastą Genovese – bazylia, czosnek, parmezan, pini, Pastą z Pieczonej Dyni – czosnek, dynia, cebula, chili, pieprz, sól morska
Mix Bruschett (6 sztuk)
pomidorowe z pesto bazyliowym tatar z pieczarek z majonezem grzybowym mleczna cielęcina ze straciatellą i majonezem szczypiorkowym
Huśtawka nastrojów
Grana Padano, Gorgonzola, Taleggio, oliwki, pomidory suszone, orzechy włoskie, konfitura figowa, podane z chrupiącymi grzankami z focacci
M jak Mięso
Salami Spianata, Salami Napoli, Prosciutto Crudo, oliwki, suszone pomidory, rukola, konfitura figowa, podane z chrupiącymi grzankami z focacci
Cezar
Liście sałaty rzymskiej w sosie tuńczykowym z kurczakiem / krewetkami, pomidorkami cherry, chipsami z pancetty, Grana Padano i chrupiącą grzanką z focacci
Tajemniczy Ogród
Szpinak baby z pieczoną dynią, kozim serem, chrupiącymi orzechami, oliwą cytrynową i świeżo mielonym pieprzem
Focaccia
Z solą morską, rozmarynem i oliwą
Danie prezesa
Tatar z siekanej polędwicy wołowej z piklowanymi grzybami shimeji, szalotką, ogórkiem kiszonym, niekonfitowanym żółtkiem, musztardą francuską i majonezem szczypiorkowym z grzankami z domowej focacci
Kapitański szlagier
Krewetki w emulsji winno-maślanej z czosnkiem, chilli, natką pietruszki i chrupiącą grzanką z focacci
Całe na biało
Krewetki duszone w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami, młodym szpinakiem i świeżą natką pietruszki
Malowane wrota
Wolno gotowana, marynowana cielęcina duszona w mleku na kremowym sosie dyniowym z chrupiącą szałwią, prażonymi pestkami dyni i świeżym szczypiorkiem
Skarby jesieni
Burrata z pieczonymi pomidorkami cherry w miodzie gryczanym, pieczoną śliwką, oliwą cytrynową, podana z domową focaccią
Ty buraku
Sakiewki z marynowanego buraka nadziewane kremowym kozim serem na musie malinowo-śmietankowym z prażonymi orzechami laskowe, wykończone twardym kozim serem
Symfonia smaku
Dynia Hokkaido z prażonymi pestkami dyni, świeżymi ziołami i kremem z gorgonzoli
Włoska
Bruschetta z pomidorami, pesto bazyliowym, świeżą bazylią i Grana Padano
Powiew świeżości
Bruschetta z kremową ricottą cytrusową, marynowaną gruszką, orzechami laskowymi w karmelu i dresingiem z kandyzowanej mandarynki
Włoski mezalians
Krem pomidorowy z delikatną straciatellą, chrupiącą grzanką z pesto bazyliowym i rukolą
Pankracy
Rosół drobiowo-wołowy z lanymi kluskami i natką pietruszki
Czerwony październik
Spaghetti z ragout wołowym, włoską spianatą, chilli w sosie pomidorowym z kremowym mascarpone i pecorino romano
Posiłek węglarzy
Tradycyjna carbonara z włoskim guanciale, jajkiem, owczym serem pecorino, świeżo mielonym pieprzem, natką pietruszki i pecorino romano
Klasyka gatunku
Lasagne z ragu wołowym, beszamelem ziołowym, mozzarellą fior di latte, pecorino romano i sosem pomidorowym
Leśne skarby
Papardelle z polędwiczką wieprzową, grzybami, czosnkiem i sosem demi glace
Czarno to widzę
Czarne tagliatelle z krewetkami, chilli, czosnkiem, pomidorkami cherry w sosie krewetkowym
Z dyńki
Rigatoni w kremowym pesto dyniowym z chili, pomidorkami cherry, chrupiącymi pestkami dyni i świeżą natką pietruszki
Zamieszki w kurniku
Rigatoni z szarpaną gęsiną, czosnkiem, marynowaną cebulką borettaną w sosie demi glace
Pasta la Vista Baby
Papardelle z kawałkami łososia, czosnkiem, świeżym szpinakiem baby, pomidorkami cherry w sosie śmietanowym
Włoski Amigo
Papardelle z ndują, gorgonzolą w sosie mascarpone z rukolą, z pecorino romano oraz pomidorkami cherry
Aglio olio – ulubione Jurka
Spaghetti z oliwą, czosnkiem, peperoncino, pecorino romano i natką pietruszki
Dyniamit
Ravioli wypełnione kremową ricottą z sosem dyniowym, szpinakiem, prażonymi pestkami dyni i chrupiącą szałwią
Pół światu
Rigatoni z chrupiącymi plasterkami guanciale, smażonymi różyczkami brokuła, czosnkiem, serem pecorino romano i sosem winno-maślanym
W fartuszku
Ravioli z serem gorgonzola i marynowaną gruszką w sosie winno-maślanym z pecorino romano
Fafarafa
Papardelle z cielęciną w sosie śmietanowym z kaparami i oliwkami, czosnkiem i świeżym oregano oraz serem Grana Padano
Lekarstwo na kaca
Domowa focaccia z kruchym mostkiem wołowym, sałatą rzymską, piklowaną czerwoną cebulą, sosem musztardowo-chrzanowym i sosem chilli
Słoneczne Włochy
Domowa foccaccia z burratą, pesto bazyliowym, pomidorkami concasse, bazylią, orzeszkami pini i świeżym pieprzem
Symfonia Smaku
Tagliata z rostbefu na chrupiących ziemniakach Hasselback z sosem demi glace, świeżym szczypiorkiem i sałatką z rukoli, sałaty rzymskiej i pomidorków concasse oraz mayo szczypiorkowego skropione oliwą cytrynową
Dobre towarzystwo
Polędwiczka wieprzowa sous vide z klasycznymi ziemniakami Hasselback, duszonymi pieczarkami w occie balsamicznym z sosem żurawinowym i piklowanym burakiem
Morski klimat
Filet z pieczonego łososia z pomidorkami cherry, brokułami, czerwoną cebulą i czosnkiem z sosem bisque krewetkowym i puree ziemniaczanym
Konfident
Konfitowane udo gęsi ze skórką pomarańczową w sosie z czerwonego wina i żurawiny, z pieczoną młodą marchewką i ziemniaczanymi gnocchi
Pokusa
Peklowany mostek wołowy z puree ziemniaczanym, pikantnym sosem putanesca i brokułem w emulsji maślanej
Brzechwa
Żebro z dzika w sosie demi glace z pieczonymi ziemniakami, kapustą, z cukinią oraz pomidorowym concasse
Tyraj misiu
Krem mascarpone przekładany biszkoptem nasączonym kawą i amaretto
Panna ma kota
Klasyczna włoska panna cotta o smaku żurawiny, posypana korzenną kruszonką
U cioci jesienią
Czekoladowa babeczka z płynną czekoladą, z nutą pomarańczowej delicji na sosie śliwkowo-korzennym z dodatkiem rumu
Małgorzata
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / świeża bazylia / oliwa extra virgin
Wiejska
raknfurterka/ prażona cebula / ogórek kiszony / sos śmietanowy z dodatkiem pieprzu / szczypiorek
Pieczara
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / pieczarki
Delikates
Sos z pomidorów / mozzarella fiordi latte/ szynka Cotto
Salamino
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / salami Napoli
Pizza Janusza (na podwójnym cieście)
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / pieczarki / szynka Cotto
Polska duma
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / pieczarki / szynka Cotto
Kukuruku
kurczak / sos śmietanowo pieprzowy / kukurydza / natka pietruszki
Delifrykas
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / szynka Cotto / mascarpone / pomidorki cherry / rukola
Tom i Jery
Mozzarella fior di latte / gorgonzola / Taleggio / Grana Padano
Górska wyprawa
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / panchetta /ser wędzony / rozmaryn / czarny pieprz
Czerwona armia
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / spianata / jalapeno / cebula czerwona / ricotta ziołowa / miód / świeża bazylia
Koza Nostra
Kozi ser / rukola / miód / karmelizowana cebula / sos śmietanowy / oliwa cytrynowa
Picanteria
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / spianata / cebula czerwona
Ciut prosto
Sos z pomidorów / mozzarella fior di latte / Prosciutto Crudo / pomidorki cherry / Grana Padano / rukola
Baltona
Śmietanka / mozzarella fior di latte / krewetki / pomidorki cherry / chilli / czosnek / natka pietruszki
Pepsi / Pepsi Zero / 7Up / Mirinda / Tonic / Ice tea
200ml
Sok
jabłkowy / czarna porzeczka / pomarańczowy (200ml)
Sok ze świeżo wyciskanych owoców
pomarańcza / grapefruit / mieszany pomarańcza-grapefruit (300ml)
Woda Krystaliczne Źródło gazowana / niegazowana
330ml
Woda Surgiva gazowana / niegazowana
750ml
Lemoniada
(nasze lemoniady przygotowywane są na bazie przecierów z owoców) klasyczna, truskawkowa, marakuja (400ml)
Pepsi / Sok jabłkowy / czarna porzeczka / pomarańcza
Karafka (1L)
Lemoniada
klasyczna, truskawkowa, marakuja - Karafka (1L)
Woda niegazowana lub gazowana
Karafka (1L)
Herbata Ronnefeldt
Czarna / Earl Grey / Zielona / Zielona owocowa / Zielona z mango/ Biała z melonem / Miętowa / Malinowa / Truskawkowa
Herbata - Klasyczny klasyk
cytryna / pomarańcza / goździk/ anyż / cynamon / imbir
Herbata - Tropiki
marakuja / limonka / pomarańcza / cytryna / mięta / syrop cukrowy
Espresso
Espresso doppio
Espresso tonic
Kawa z mlekiem
* mleko bez laktozy / sojowe (+2 PLN)
Americano
Latte
* mleko bez laktozy / sojowe (+2 PLN)
Flat white
* mleko bez laktozy / sojowe (+2 PLN)
Cappuccino
* mleko bez laktozy / sojowe (+2 PLN)
Kawa mrożona
* mleko bez laktozy / sojowe (+2 PLN)
Bella Blue
maślany criossant z musem z gorgonzoli, chrupiącą rukolą, piklowaną gruszką i pikantnym salami
Zielony sen na maśle
tostowana na maśle chałka z tatarem z awokado, pieczonymi pomidorkami cherry z miodem, chilli i solą morską
Delicja księżnej Parmy
melon zawijany w szynkę dojrzewającą z roszponką w winegrecie, mixem sałat i chrupiącym croissantem
Eliksir poranka
grzanki z domowej focacci z pastami: twarożek z rzodkiewką i ogórkiem; pasta jajeczna z boczkiem i szczypiorkiem; pasta z wędzonych ryb z kaparami
Królowej malin
brioszka z malinowym mascarpone, owocami sezonowymi i gorzką czekoladą
Ale Meksyk
tosty z domowej focacci ze śmietankowym twarożkiem, z awokado, pomidorami, roszponką i jajkiem poche
Wypasiony Włoch
tosty z domowej focacci ze śmietankowym twarożkiem, z awokado, roszponką, pomidorami, jajkiem poche i szynką dojrzewającą
Brytyjski kęs z niemieckim twistem
dwie frankfurterki, dwa jajka sadzone, smażone na maśle pieczarki, dwa plastry boczku, fasolka, musztarda, domowa focaccia
Czerwone złoto – szakszuka
papryka, pomidor, cebula, czosnek, sos pomidorowy, dwa jajka, szczypiorek, domowa focaccia
Klasyka poranka
klasyczna jajecznica: 3 jaja, masło, domowa focaccia, mix sałat
* DO KAŻDEGO ŚNIADANIA KAWA BIAŁA / CZARNA LUB HERBATA CZARNA / ZIELONA
jajko (1 szt.)
mus z gorgonzoli
twarożek
pasta jajeczna z boczkiem
pasta z ryb wędzonych
mix sałat z dressingiem
boczek 3 plastry
awokado (80g)
frankfurterka (1 szt.)
croissant (1 szt.)
koszyk pieczywa
O nas