
Projekt Baraban powstał z miłości do kuchni Bałkanów.
Zapraszamy w podroż smakową po takich krajach jak Chorwacja, Serbia, Czarnogóra i Macedonia. Menu to prawdziwy bałkański kocioł na talerzu! Kocioł południowego temperamentu, urozmaicony autorskimi pomysłami, wzbogacony oryginalnymi przyprawami i fantazją płynącą prosto z serca. W klimatycznym wnętrzu każdy znajdzie dla siebie odpowiednie miejsce na posiłek, pracę czy oddech od codzienności.
Śniadania
Śniadania dostępne cały tydzień w godzinach 9:00-12:00. W powyższych godzinach serwujemy jedynie menu śniadaniowe.
*Przy grupach od 6 osób do całkowitej kwoty rachunku doliczamy 10%

17 | BENEDYKT 2 jajka w koszulce, barabański sos holenderski, szynka, szczypiorek, prażony sezam, warzywa sezonowe, chleb na dzikich drożdżach |
34 | 6 MINUT 2 jajka 6-cio minutowe, awokado, grillowane krewetki, warzywa sezonowe z oliwą ziołową, masło, chleb na dzikich drożdżach |
19 | JAJKA PO TURECKU 2 jajka w koszulce podane na bałkańskim jogurcie z palonym masłem z chilli, kolendra, lepinia |
24 | URNEBES Twarożek z papryką i kajmakiem, sos lutenica, sos baraban, warzywa sezonowe z oliwą ziołową, chleb na dzikich drożdżach |
22 | GRECKI SŁODZIAK Domowa chałka maślana mszczonowskiej receptury, zapiekana po francusku w flanie jajecznym z bałkańskim jogurtem, miodem spadziowym i owocami |
29 | BAŁKAN BREAKFAST Trzy frankfurterki, jajko sadzone, szczypiorek, prebranac serbski, masło, musztarda ajvarowa, bułka brioche rolls |
18 | JAJECZNICA Jajecznica z 3 jaj podawana z masłem i chlebem na dzikich drożdżach |
19 | OMLET Omlet z 3 jaj podawany z masłem i chlebem na dzikich drożdżach |
22 | OWSIANKA Płatki owsiane, mleko owsiane, owoce sezonowe, jogurt bałkański, miód tymiankowy |
18 | FRANCUZ Croissant maślany, domowa konfitura |
6 5 4 4 6 8 8 8 8 8 4 8 6 8 8 | Dodatki: urnebes 80g jogurt bałkański 80g miód tymiankowy 30ml masło 30g domowa konfitura 80g owoce sezonowe 100g boczek 80g frankfurterki 2szt szynka 80g awokado 0,5szt pomidor 80g warzywa sezonowe 90g jajko 1szt chleb na dzikich drożdżach 80g lepinia 1szt |
PRZYSTAWKI

36 | PASULJ Serbska fasola w sosie pomidorowym z jagnięcymi kiełbaskami i boczkiem |
46 | TATARAK Tatar po bałkańsku z bawety wołowej z siekaną cukrową cebulą, musztardą ajvarową, piklami, pastą z oliwek i domowym grillowanym chlebem na dzikich drożdżach z zatarem |
46 | TATAR PO HUSARSKU Tatar z bawety wołowej z cukrową cebulą, ogórkiem kiszonym, marynowanymi grzybami, żółtkiem, oliwą lubczykową i domowym grillowanym chlebem na dzikich drożdżach |
42 | NIE UDAWAJ GREKA Feta zapiekana w pomidorach z pieczoną papryką oraz cukrową cebulą, aromatycznym kminem i oregano, podana z grillowaną lepinją i pastą oliwkową |
38 | WEGE RAJ Tatar z suszonych i dojrzałych pomidorów z kaparami, czubrycą, marynowanymi podgrzybkami, musztardą, cebulą cukrową i domowym grillowanym chlebem na dzikich drożdżach z zatarem |
39 | GIRICE Smażone małe rybki niczym morskie frytki. Doskonała przekąska pod każdy rodzaj alkoholu |
39 | DZIANY DRÓB Szaszłyk z wątróbki indyczej, podany na musie z pieczonych jabłek z tymiankiem, marynowaną cebulą i lepinją |
59 | SPLIT-NE KREWETKI Smażone krewetki 7 szt w sosie winno-maślanym z dodatkiem czosnku, cebuli cukrowej, papryczki chilli podane z grillowaną lepinją |
ZUPY

19 | POLSKA DUSZA Bulion drobiowo-wołowy z wkładką mięsną i makaronem zawijanym, zwanym śulice lub fuźi, tradycyjnie robionym na chorwackich wyspach i w Istrii |
19 | ZUPA DNIA …jak zabarabani w kotle |
DESKI MIĘSIW LUB OWOCÓW MORZA

299 | M JAK MIĘSO (co najmniej dla czterech osób) Kompozycja naszych mięs grillowanych na kamieniach lawowych, gicz jagnięca, pljeskavica, cevapcici, kiełbaski bałkańskie, grillowana podwędzana polędwica wieprzowa, wątróbka indycza w boczku i czarnym pieprzu, zestaw naszych sosów, lepinja z masłem czosnkowym, pieczona marynowana papryka, piklowana pikantna marchew, duszona kapusta w miodzie i nieśmiertelniku |
159 | MAŁE M JAK MIĘSO (dla dwóch osób) Pljeskavica na ziemniaczanej bułce, bałkańskie kiełbaski, cevapcici, szaszłyki z wątróbki w boczku wędzonym, zestaw sosów bałkańskich, piklowana marchew, sałata szopska, grillowane warzywa |
299 | M JAK MORZE (dla czterech osób) Grillowana dorada, stek z mątwy, grillowane dwie krewetki tygrysie z głową, cztery krewetki tygrysie panierowane, kalmary panierowane, pikantne grillowane pljeskavice z małży, krewetki w boczku, lepinja, mix barabańskich sosów, mix sałat z sosem cytrynowym |
139 | SŁITO FRITO (Specjalność Barabanu) Chrupiące kalmary, krewetki, kałamarnica, girice w firmowej panierce, pikantny ajvar majo i miska chrupiących sałat w dresingu cytrynowym |
DANIA GŁÓWNE

68 | BAŁKANICA Grillowany na ogniu flank steak z grillowanymi warzywami i sosem barbeque na śliwkowej rakii |
59 | CEVAPCICI Bałkańskie siekane kotleciki baranio-jagnięce z domową grillowaną ziemniaczaną bułką, zestawem sosów barabańskich i sałatką tarator |
54 | ODROBINA Kurczak grillowany na szpadzie marynowany w serbskiej marynacie z kaszą bulgur i winogronami w miodzie tymiankowym |
62 | PLJESKAWICA GURMAŃSKA Grillowane siekane mięso wołowe z dodatkiem wędzonego boczku i sera z naszą mieszanką przypraw, prażonym bulgurem z pieczoną papryką i zestawem sosów barabańskich |
62 | PLJESKAVICA BARABAŃKA Grillowane, siekane mięso wołowe z naszą mieszanką przypraw, kremowymi ziemniakami smażonymi na rumiany kolor i zestawem sosów barabańskich |
56 | PEĆENA PEĆENICA Polędwica wieprzowa w czubrycy podwędzana drewnem jabłkowym podana na grillowanych warzywach w ziołowej bejcy i kajmaku |
59 | BARABAŃSKI CEVAP Grillowane siekane mięso baranio-jagnięce owinięte w boczku, nadziewane bałkańskim serem owczym i ziołami z sałatką szopską i zestawem bałkańskich sosów |
110 | KONFITOWANA OŚMIORNICA Konfitowana macka ośmiornicy z chimichurri, podana ze smażoną w tymiankowym miodzie rzymską sałatą, grillowanymi warzywami, pieczonymi ziemniakami i kiełbaską Kulen, a na dodatek pindżur i sos cytrynowy |
97 | A NIECH TO GĘŚ KOPNIE Pieczone udo gęsie z gnocchi w sosie maślanym i zasmażanymi burakami |
69 | GOVEDI OBRAZI Policzki wołowe z puree z pieczonego batata, piklowaną cebulką, szczypiorem i sosem winno-pieczeniowym |
51 | ZACZAROWANY OGRÓD Stek z imbirowego kalafiora, puree z gruszki i z pietruszki, granat, salsa pomidorowa |
62 | MULE NA DWA SPOSOBY Do wyboru w sosie winnym lub pomidorowym, lepinja |
99 | ORŁORYB Smażony filet z kulbina, czarna soczewica, pikantna surówka z marynowanej marchewki, ogórka, kolendry i sezamu |
149 | CHORWACKI SURF & TURF Grillowana polędwica wołowa podana ze smażonymi krewetkami, pieczonymi ziemniakami i grillowanymi warzywami |
129 | NIEZŁA SZTUKA Grillowana polędwica wołowa 200g., podana z pieczonymi ziemniakami w zatarze, warzywami i sosem pieprzowym |
169 | TALOS Stek z polędwicy wołowej 300g podany z chimichurri , grillowanymi warzywami, pieczonym ziemniakiem, serem szopskim i tzatzikami |
89 | TAMBURA Pieczona noga jagnięca w rozmarynie i tymianku, podana z grillowaną lepinją, pieczoną fasolą w karmelizowanej cebuli, duszoną kapustą w miodzie, pieczoną papryką marynowaną w czosnku i occie |
SOSY DO DAŃ GŁÓWNYCH | |
10 | CHIMICHURRI Wyjątkowo aromatyczny sos ziołowy z natki pietruszki, bazylii, oregano i szalotki |
10 | LUTENICA Cudowny sos na pieczonej papryce i pomidorach, doprawiony solą i świeżo mielonym pieprzem |
10 | PINDŻUR Ognista pasta z pieczonej papryki słodkiej i ostrej, z dodatkiem bakłażanów, czosnku i kminu (niebo a raczej piekło w gębie) |
10 | BARABAN Nasz firmowy sos z pieczonych bakłażanów, cukrowej cebuli, wędzonej papryki i prażonego kminu, mieszany z bałkański jogurtem i chili |
10 | KAJMAK Kremowa pasta z gęstej śmietanki fermentowanej i solonej do uzyskania gęstego sosu (krem dela krem) |
10 | GRECKA DUMA Jogurt bałkański z ogórkiem, czosnkiem i solą |
10 | TAPENADA Z OLIWEK Pasta z oliwek z czosnkiem pietruszką i oliwą |
10 | AJVAR MAJO Domowy majonez połączony z pikantnym paprykowym ajvarem |
BARABAŃSKIE MEZZE

79 | BARABAŃSKIE MEZZE SIREVI (dla 3 osób) Mieszanka sosów barabańskich: lutenica, pindżur, pikantne ajvar majo, firmowy sos baraban z pieczonego bakłażana oraz marynowana marchew, bałkańska dusza, suszone oliwki, grecka duma, kajmak, feta w oliwie z czarnym pieprzem, ser bułgarski w oliwie czosnkowej i czuszce, chorwacki ser dojrzewający bovizola, grillowana lepinja*, marynowane winogrona do wyboru bałkańska lepinia lub pieczywo bezglutenowe |
89 | BARABAŃSKIE MEZZE MESO (dla 3 osób) Mieszanka sosów barabańskich: lutenica, Pindżur, pikantne ajvar majo, firmowy sos baraban z pieczonego bakłażana oraz marynowana marchew, bałkańska dusza, suszone oliwki, grecka duma, kajmak, suszona dalmacka szynka prśut, wędzony speck, pikantna kiełbasa Kulen, pastrami tureckie, grillowana lepinia, figi w czerwonym winie z miodem tymiankowym |
64 | MEZZE (dla 2 osób) Zestaw przekąsek: Dolmadakia, piklowana marchewka, pasta z pieczonego bakłażana, ajvar, oliwki, pasta z pieczonej papryki, fava, urnebes, podanych z lawaszem |
SAŁATY

38 | SZOPSKA Papryka, cebula cukrowa, ogórek, pomidor, słony ser bałkański, oliwa ajvarowa, ocet winny, natka |
32 | CESAR Sałata rzymska, pomidor cherry, grzanki, sos cesar |
38 | SAŁATA DNIA O szczegóły zapytaj kelnera |
DODATKI | |
12 | Grillowana lepinja z oliwą i czosnkiem |
35 | Smażone krewetki 5 szt w sosie winno-maślanym |
24 | Plaster koziego sera z orzechami włoskimi |
29 | Rumuńskie pastrami wołowe z figami w czerwonym winie |
12 | Grillowany chleb bezglutenowy |
19 | Grillowany kurczak |
MAKARONY

44 | PEŁNOZIARNISTY ZADAR Makaron razowy w sosie z pieczonych pomidorów, cukinia, bakłażan, oliwki, cebulka, czosnek, ser szopski |
69 | CZARNO TO WIDZĘ Pikantny makaron barwiony sepią z krewetkami tygrysimi, cebulą, czosnkiem w sosie ze skorupiaków z grubo ciętą natką pietruszki |
49 | TRI CIJEVI Tagliatelle w sosie pomidorowym z kiełbaskami jagnięcymi |
41 | CAŁA DALMACJA Zawijane cienkie kluski w lekkim sosie śmietanowym z cukinią, czosnkiem, cebulą cukrową, pieczoną papryką, oliwkami i serem owczym |
69 | SPORKI Makaron zwijany w rurkę (prosto z Istrii) w gęstym sosie pomidorowym z owocami morza, czosnkiem i grubo siekaną natką pietruszki |
PODPŁOMYKI

39 | PODPŁOMYK DALMACKI sos pomidorowy, mozzarella, rukola, oregano |
42 | PODPŁOMYK CHORWACKI sos pomidorowy, mozzarella, kiełbasa Kulen, jalapeno |
51 | PODPŁOMYK CZARNOGÓRSKI sos pomidorowy, mozzarella, szynka dojrzewająca prśut, roszponka, oliwa czosnkowa |
51 | PODPŁOMYK MACEDOŃSKI sos pomidorowy, mozzarella, solona wołowina peklowana, cebula, pieczarki, oliwa czosnkowa, natka pietruszki |
42 | PODPŁOMYK TURECKI sos pomidorowy, mozzarella, bakłażan marynowany, cebula, pieczarki, oliwa czosnkowa, natka pietruszki |
DESERY

27 | ZŁOTY SŁODZIAK Ciasto filo przekładane masłem, cukrem brązowym i cynamonem, zapiekane na chrupko, podane z kremem kawowym i musem chałwowym |
27 | TOPLO LADNO Gorący suflet czekoladowy z płynną czekoladą w środku, podany z sorbetem wiśniowym |
27 | DESER TYGODNIA O szczegóły zapytaj kelnera |
DANIA DLA DZIECI

17 | BAJKA BRZECHWY Bulion drobiowo-wołowy z ziemniaczanymi kluseczkami chiche |
17 | SEKRET GOLARZA FILIPA Zupa pomidorowa z domowym makaronem |
32 | ANATOL KUKURYK Panierowane kawałki kurczaka podane z frytkami i surówką z marchewki |
25 | PIEGI PANA KLEKSA Racuchy z jabłkami podane z sezonowymi owocami i cukrem pudrem |
19 | PODSTĘP ALOJZEGO BĄBLA Domowe frytki z sosem pomidorowym |
24 | ADAŚ NIEZGÓDKA Długi makaron w domowym sosie pomidorowym ze śmietanką |
DODATKI

19 | SZOPSKA Papryka, cebula cukrowa, ogórek, pomidor, słony ser bałkański, oliwa ajvarowa, ocet winny, natka |
17 | LASKOVACKA SAŁATA Pomidory, papryka pieczona, ostra papryka, por, czosnek, oliwa |
17 | TARATOR Ogórek zielony, orzechy, jogurt grecki, koperek, oliwa |
12 | WITAMINKA Pikantna marchew piklowana z czosnkiem i czuszką |
12 | PRŻENI KRUMPIRI Kremowe ziemniaczki z ziołami smażone na rumiany kolor |
12 | LEPINJA Chleb bałkański grillowany na kamieniach lawowych |
12 | BAŁKAŃSKIE ZŁOTO Bulgur z cukrową cebulą i papryką, duszony na oliwie czosnkowej |
12 | PREBRANAC SERBSKI Duszona fasola z papryką i cebulą cukrową |
12 | MAGICZNE WARZYWO Duszona kapusta na maśle z miodem i nieśmiertelnikiem zwanym kocanką lub maggi |
12 | BAŁKAŃSKA DUSZA Marynowane pieczone papryki z czosnkiem i oliwą |
SOSY

10 | CHIMICHURRI Wyjątkowo aromatyczny sos ziołowy z natki pietruszki, bazylii, oregano i szalotki |
10 | LUTENICA Cudowny sos na pieczonej papryce i pomidorach, doprawiony solą i świeżo mielonym pieprzem |
10 | PINDŻUR Ognista pasta z pieczonej papryki słodkiej i ostrej, z dodatkiem bakłażanów, czosnku i kminu (niebo a raczej piekło w gębie) |
10 | BARABAN Nasz firmowy sos z pieczonych bakłażanów, cukrowej cebuli, wędzonej papryki i prażonego kminu, mieszany z bałkański jogurtem i chili |
10 | KAJMAK Kremowa pasta z gęstej śmietanki fermentowanej i solonej do uzyskania gęstego sosu (krem dela krem) |
10 | GRECKA DUMA Jogurt bałkański z ogórkiem, czosnkiem i solą |
10 | TAPENADA Z OLIWEK Pasta z oliwek z czosnkiem pietruszką i oliwą |
10 | AJVAR MAJO Domowy majonez połączony z pikantnym paprykowym ajvarem |
Napoje

Herbata Ronnefeldt
18 | Dzbanek czarna, zielona, Earl Grey, zielona owocowa, sencha z mango, miętowa, malinowa, truskawkowa, biała herbata owocowa |
Kawa
10 | Espresso |
12 | Espresso Doppio |
12 | Americano |
16 | Latte |
16 | Flat white |
14 | Cappuccino |
18 | Kawa mrożona |
+3zł | Mleko roślinne |
Napoje
10 | Pepsi / Pepsi Max / 7up / Mirinda / Tonic / Ice tea 200ml |
10 | Sok jabłkowy / czarna porzeczka / pomarańczowy / pomidorowy 200ml |
19 | Sok ze świeżo wyciskanych owoców pomarańcza / grapefruit / mieszany pomarańcza-grapefruit 300ml |
9 | Woda gazowana / niegazowana 330 ml |
17 | Woda Cisowianka / Woda Perlage 700ml |
18 | Lemoniada (nasze lemoniady przygotowywane są na bazie przecierów z owoców) klasyczna, truskawkowa, malinowa, marakuja 400ml |
Dzbanek 1l
27 | Pepsi / sok jabłkowy / czarna porzeczka / pomarańcza |
32 | Lemoniada klasyczna, truskawkowa, malinowa, marakuja |
17 | Woda bez gazu |
Alkohole
15 18 17 17 17 17 15 18 17 17 17 18 | Piwo Żywiec biały 0,3l Żywiec biały 0,5l Żywiec Apa Żywiec IPA Żywiec 0,5l Żywiec Porter 0,5l Heineken beczka 0,3l Heineken beczka 0,5l Namysłów Pils 0,5l Heineken Silver 0,5l Heineken 0% 0,5l Skopsko Lager 0,5l | 36 50 36 22 28 18 | Brandy/Cognac Calvados Boulard 40 ml Hennessy VSOP 40ml Hennessy VS 40ml Metaxa 5* 40ml Metaxa 7* 40ml Stock 84 40ml |
28 44 35 45 16 24 28 28 41 65 31 99 24 22 24 24 28 | WHISKY/BOURBON Aberlour 12YO 40ml Aberfeldy 12YO 40 ml Auchentoshan American Oak 40 ml Ardbeg 10YO 40ml Ballantine’s 40ml Chivas Regal 12YO 40ml Dimple 15YO 40ml Glenfiddich 12YO 40ml Glenfiddich 15YO 40ml Glenmorangie 18YO 40ml Glenmorangie Orginal 40ml Hibiki Harmony Suntory Jack Daniel’s 40ml Jameson 40ml Jim Beam Black 40ml Marker’s Mark 40ml Singleton 12 40ml | 17 17 17 19 | RAKIJA Prvijenac Plantaże (winogronowa) 40 ml Sljive Takowo (śliwkowa) 40 ml Rubinov Vinjak Plantaże 40 ml Otec V.S.O.P. Brandy 40 ml |
390 450 | SZAMPAN Moet&Chandon Brut 750ml Moet&Chandon Ice Imperial 750ml | ||
19 19 37 | Tequila Olmeca Blaco 40ml Olmeca Gold 40ml Patron Silver 40ml | 17 19 27 | GIN Beefeater 40ml Finsbury 40 ml Hendrik’s 40ml |
29 15 16 10 12 370 180 190 120 140 | Wódka Belvedere 40 ml Finlandia 40 ml Ostoya 40 ml Wyborowa 40ml Cytrynówka 40 ml Belvedere 0,5l Finlandia 0,5l Ostoya 0,5l Wyborowa 0,5l Cytrynówka 0,5l | 17 17 18 19 15 18 18 18 16 16 | Likiery Archers 40 ml Amaretto Disaronno 40 ml Baileys 40ml Jägermeister 40ml Amaretto 40ml Kahlua 40ml Fernet Branca 40ml Cointreau 40ml Kijapa 40 ml Pelinkovac – piołunówka z ziolami |
18 20 29 35 | RUM Havana Club 3YO 40ml Havana Club 7YO 40ml DICTADOR 10YO 40ml DICTADOR 12YO 40ml | 18 18 18 18 | Vermouth/ Aperitif Campari 40 ml Martini Bianco 80ml Martini Dry 80ml Martini Rosso 80 ml |
Koktajle

Klasyki | |
34 | Negroni Gin, Martini Rosso, Campari |
35 | Old fashioned Jeam Beam Black, Cukier trzcinowy, Angostura |
38 | Long Island Iced Tea Gin, Tequila, Wódka, Rum, Cointreau, Sok z cytryny, Pepsi |
35 | Mojito Rum, Cukier trzcinowy, Limonka, Mięta, Soda |
36 | Mojito Waniliowe Rum, Syrop waniliowy, Limonka, Mięta, Soda |
29 | Cosmopolitan Wódka limonkowa, Cointreau, Sok żurawinowy, Sok z limonki |
34 | Margerita Tequila silver, Cointreau, Sok z limonki, Sweet |
36 | Strawberry Margerita Tequila silver, Cointreau, Sok z cytryny, Sweet, Truskawki |
34 | Daiquiri Rum, Sok z limonki, Sweet |
34 | Pornstar Martini Wódka, Marakuja, Syrop waniliowy, Sok z limonki, Prosecco |
32 | Espresso Martini Wódka, Kahlua, Syrop waniliowy, Espresso |
30 | Whisky Sour Whisky, sok z cytryny, Sweet, Białko, Angostura |
27 | Wódka Sour Wódka, Sok z cytryny, Sweet, Białko, Angostura |
29 | Aperol Spritz Aperol, Prosecco, Soda |
36 | Hugo Prosecco, Syrop z białego bzu, Mięta, Limonka, Soda |
Autorskie | |
35 | Split Whisky, Marakuja, Granat, Sok z cytryny, Sweet |
38 | Makuja Rum, Marakuja, Bols jogurtowy, Syrop makowy |
36 | KRASTAVAC Gin, St. Germain, Ogórek, Sok Z Limonki, Sok Jabłkowy, Sprite |
36 | ALTERNATYWA Wódka, Fernet Branca, Brzoskwinia, Syrop Litchi, Sok Jabłkowy, Sok Z Cytryny |
32 | CREAZY BEE Cachaca, Sok z limonki, Arbuz, Syrop Żurawinowy, Białko, Angostura |
39 | To-Ten Wódka infuzowana trawą cytrynową, Syrop imbirowy, Sok z limonki, Sweet, Napar z czarnej herbaty |
37 | LETNI SAD Cognac, Brzoskwinia, Sok Jabłkowy, Sok Z Cytryny, Mięta, Białko, Angostura |
GALERIA



















































KONTAKT
Godziny otwarcia | |||
---|---|---|---|
Poniedziałek | 9:30 | – | 22:00 |
Wtorek | 9:30 | – | 22:00 |
Środa | 9:30 | – | 22:00 |
Czwartek | 9:30 | – | 22:00 |
Piątek | 9:30 | – | 00:00 |
Sobota | 9:30 | – | 00:00 |
Niedziela | 9:30 | – | 21:00 |