
Projekt Baraban powstał z miłości do kuchni Bałkanów.
Szef kuchni Jerzy Sobieniak zaprasza w podroż smakową po takich krajach jak Chorwacja, Serbia, Czarnogóra i Macedonia. Menu to prawdziwy bałkański kocioł na talerzu! Kocioł południowego temperamentu, urozmaicony autorskimi pomysłami, wzbogacony oryginalnymi przyprawami i fantazją płynącą prosto z serca. W klimatycznym wnętrzu każdy znajdzie dla siebie odpowiednie miejsce na posiłek, pracę czy oddech od codzienności.
Śniadania
WYBRANE ŚNIADANIE 30zł
W cenie śniadań do wyboru: kawa albo herbata

GRECKI SŁODZIAK Domowa chałka maślana mszczonowskiej receptury, zapiekana po francusku w flanie jajecznym z bałkańskim jogurtem, miodem spadziowym i owocami |
PASTA I BASTA Zestaw naszych śniadaniowych past: z tuńczyka z wędzonej troci, jajeczna, twaróg śmietankowo -ziołowy podana z pieczywem na dzikich drożdżach i masłem |
ŚNIADANIE FRANKA Soczyste Frankfurterki wieprzowe z wody, grillowana bułeczka maślano-ziemniaczana, sałatka szopska, masło, musztarda |
POLSKI SZTOS Grillowane plastry swojskiej szynki na tostach maślanych z jajkiem sadzonym, rukolą i szopską sałatką |
BAŁKAŃSKIE JAJA Jajecznica na maśle z grillowanym boczkiem, pieczoną grillowaną papryką, maślano-ziemniaczaną bułeczką i sałatką szopską |
CHLUBA PIEKARZA koszyk naszego pieczywa (chleb na dzikich drożdżach z oliwkami i pomidorem, maślano-ziemniaczana bułeczka na ciepło i domowa chałka) podane z masłem, domową konfiturą śliwkową i pastą |
MARZENIE RYBAKA Grillowane bułeczki maślano-ziemniaczane z kremowym serkiem ziołowym, awokado, pastą z wędzonej troci i roszponką w dresingu cytrynowym |
PAN MIODEK Granola z orzechami, jogurtem bałkańskim, konfiturą i miodem wielokwiatowym |
CZARNOGÓRSKA KARPATKA Omlet z 4 jaj na maśle podany z kremowym serkiem, pieczoną papryką, szczypiorkiem, domowymi tostami na sałatach w dresingu cytrynowym z awokado |
Dodatkowe jajko do zestawu – 6zł Wybrane pasty do zestawu – 8zł szt Dodatkowe awokado do zestawu – 12zł Dodatkowe sałaty do zestawu – 12zł |
W naszym lokalu korzystamy z produktów, które posiadają europejski certyfikat „Chroniona Nazwa Pochodzenia” |
PRZYSTAWKI
STROJENIE INSTRUMENTÓW
czyli coś do przekąszenia

42 | TATARAK Tatar po bałkańsku ze świecy wołowej z siekaną cukrową cebulą, pieczoną papryką, piklami i siekanymi oliwkami |
39 | NIE UDAWAJ GREKA Feta zapiekana w pomidorach z pieczoną papryką oraz cukrową cebulą, aromatycznym kminem i oregano, podana z grillowaną lepinją i pastą oliwkową |
38 | WEGE RAJ Tatar z suszonych i dojrzałych pomidorów z kaparami, czubrycą, marynowanymi podgrzybkami, musztardą, cebulą cukrową i domowym grillowanym chlebem na dzikich drożdżach z zatarem |
49 | BAŁKAŃSKI SURF AND TURF Szaszłyki z wątróbki indyczej zawijanej w boczku i krewetek zawijanych w boczku, podane z zestawem naszych sosów i lepinją z grilla |
36 | GIRICE Smażone małe rybki niczym morskie frytki. Doskonała przekąska pod każdy rodzaj alkoholu |
ZUPY
SEKCJA KOTŁÓW
czyli zupy – jest to potoczne określenie bębnów,aczkolwiek w kuchni kocioł warzy zupę, więc my Wam uwarzyliśmy…

19 | POLSKA DUSZA Bulion drobiowo-wołowy z wkładką mięsną i makaronem zawijanym, zwanym śulice lub fuźi, tradycyjnie robionym na chorwackich wyspach i w Istrii |
16 | ZUPA DNIA …jak zabarabani w kotle |
DESKI MIĘSIW LUB OWOCÓW MORZA
DUMA DYRYGENTA
czyli deski grillowanych specjałów z naszymi firmowymi dodatkami

290 | M JAK MIĘSO (co najmniej dla czterech osób) (co najmniej dla czterech osób) Kompozycja naszych mięs grillowanych na kamieniach lawowych, gicz jagnięca, pljeskavice, cevapcici, kiełbaski bałkańskie, grillowany schab wieprzowy, wątróbka indycza w boczku i czarnym pieprzu, zestaw naszych sosów, lepinja z masłem czosnkowym, pieczona marynowana papryka, piklowana pikantna marchew, duszona kapusta w miodzie i nieśmiertelniku |
140 | MAŁE M JAK MIĘSO (dla dwóch osób) (dla dwóch osób) Plaskavica na ziemniaczanej bułce, bałkańskie kiełbaski, cevapcici, szaszłyki z wątróbki w boczku wędzonym z zestawem sosów bałkańskich, piklowaną marchwią i sałatą szopską |
290 | M JAK MORZE (dla czterech osób) (dla czterech osób) Grillowany okoń morski, stek z mątwy, 10 krewetek tygrysich, kalmary, macki ośmiornicy, pikantne grillowane burgery z małży, krewetki w boczku, lepinja, mix pikantnych sosów, mix sałat z sosem cytrynowym |
120 | SŁITO FRITO Specjalność Barabanu – chrupiące kalmary, krewetki i kałamarnica w firmowej panierce, podana ze słodkim sosem majo czosnkowym, miską chrupiących sałat w dresingu cytrynowym |
DANIA GŁÓWNE
INSTRUMENTY SOLOWE
czyli dania autorskie z duszą kuchni bałkańskiej. Bałkany – nieskończona inspiracja

62 | BAŁKANICA Grillowany na ogniu flank steak z grillowanymi warzywami i sosem barbeque na śliwkowej rakii |
54 | CEVAPCICI Bałkańskie siekane kotleciki baranio-jagnięce z domową grillowaną ziemniaczaną bułką, zestawem sosów barabańskich i sałatką tarator |
49 | PLJESKAWICA GURMAŃSKA Grillowane siekane mięso wołowe z dodatkiem wędzonego boczku i sera z naszą mieszanką przypraw, prażonym bulgurem z pieczoną papryką i zestawem sosów barabańskich |
83 | TAMBURA Pieczona noga jagnięca w rozmarynie i tymianku, podana z pieczoną fasolą w karmelizowanej cebuli, domowym pieczywem, duszoną kapustą w miodzie, pieczoną papryką marynowaną w czosnku i occie |
49 | BAŁKAŃSKI OGIEŃ II Polędwica wieprzowa w czubrycy podwędzana drewnem jabłkowym podana na grillowanych warzywach w ziołowej bejcy i kajmaku |
54 | BARABAŃSKI CEVAP Grillowane siekane mięso baranio-jagnięce owinięte w boczku, nadziewane bałkańskim serem owczym i ziołami z sałatką szopską i zestawem bałkańskich sosów |
52 | HOBOTNICA Grillowana macka kałamnircy w ziołowej bejcy, cytrusy z anyżem i kolorowa marchewka w zatarze |
49 | ODROBINA Kurczak grillowany na szpadzie marynowany w serbskiej marynacie z kaszą bulgur i winogronami w miodzie tymiankowym |
34 | SARGAREPA I POWRACE Pieczona w kuminie i zatrze kolorowa marchewka i grillowane warzywa w ziołowej bejcy podane z dymką i sosem grecka duma |
SOSY DO DAŃ GÓWNYCH | |
8 | PINDŻUR Cudowny sos na pieczonej papryce i pomidorach, doprawiony solą i świeżo mielonym pieprzem |
8 | LUTENICA Ognista pasta z pieczonej papryki słodkiej i ostrej, z dodatkiem bakłażanów, czosnku i kminu (niebo a raczej piekło w gębie) |
8 | BARABAN Nasz firmowy sos z pieczonych bakłażanów, cukrowej cebuli, wędzonej papryki i prażonego kminu, mieszany z bałkański jogurtem i chili |
8 | KAJMAK Kremowa pasta z gęstej śmietanki fermentowanej i solonej do uzyskania gęstego sosu (krem dela krem) |
8 | GRECKA DUMA Jogurt bałkański z ogórkiem, czosnkiem i solą |
8 | TAPENADA Z OLIWEK Pasta z oliwek z czosnkiem pietruszką i oliwą |
8 | AJVAR MAJO Domowy majonez połączony z pikantnym paprykowym ajvarem |
SAŁATY DO DAŃ GÓWNYCH | |
19 | SZOPSKA Papryka, cebula cukrowa, ogórek, pomidor, słony ser bałkański, oliwa ajvarowa, ocet winny, natka |
15 | LASKOVACKA SAŁATA Pomidory, papryka pieczona, ostra papryka, por, czosnek, oliwa |
15 | TARATOR Ogórek zielony, orzechy, jogurt grecki, koperek, oliwa |
DODATKI DO DAŃ GÓWNYCH | |
10 | WITAMINKA Pikantna marchew piklowana z czosnkiem i czuszką |
10 | PRŻENI KRUMPIRI Kremowe ziemniaczki z ziołami smażone na rumiany kolor |
10 | LEPINJA Chleb bałkański grillowany na kamieniach lawowych |
10 | BAŁKAŃSKIE ZŁOTO Bulgur z cukrową cebulą i papryką, duszony na oliwie czosnkowej |
10 | PREBRANAC SERBSKI Duszona fasola z papryką i cebulą cukrową |
10 | MAGICZNE WARZYWO Duszona kapusta na maśle z miodem i nieśmiertelnikiem zwanym kocanką lub maggi |
10 | BAŁKAŃSKA DUSZA Marynowane pieczone papryki z czosnkiem i oliwą |
10 | LAWASZ Barabański podpłomyk z oliwą ziołową |
BARABAŃSKIE MEZZE

69 | BARABAŃSKIE MEZZE SIREVI Mieszanka sosów barabańskich: lutenica, pindżur, pikantne ajvar majo, firmowy sos baraban z pieczonego bakłażana oraz marynowana marchew, bałkańska dusza, suszone oliwki, grecka duma, kajmak, feta w oliwie z czarnym pieprzem, ser bułgarski w oliwie czosnkowej i czuszce, chorwacki ser dojrzewający bovizola, grillowana lepinja*, marynowane winogrona *do wyboru bałkańska lepinja lub pieczywo bezglutenowe |
79 | BARABAŃSKIE MEZZE MESO Mieszanka sosów barabańskich: lutenica, pindżur, pikantne ajvar majo, firmowy sos baraban z pieczonego bakłażana oraz marynowana marchew, bałkańska dusza, suszone oliwki, grecka duma, kajmak, suszona dalmacka szynka prsut, wędzony speck, pikantna kiełbasa kulen, pastrami tureckie, domowy chleb na dzikich drożdżach z grilla, figi w czerwonym winie z miodem tymiankowym |
Dodatki | |
10 | WITAMINKA Pikantna marchew piklowana z czosnkiem i czuszką |
10 | PRŻENI KRUMPIRI Kremowe ziemniaczki z ziołami smażone na rumiany kolor |
10 | LEPINJA Chleb bałkański grillowany na kamieniach lawowych |
10 | BAŁKAŃSKIE ZŁOTO Bulgur z cukrową cebulą i papryką, duszony na oliwie czosnkowej |
10 | PREBRANAC SERBSKI Duszona fasola z papryką i cebulą cukrową |
10 | MAGICZNE WARZYWO Duszona kapusta na maśle z miodem i nieśmiertelnikiem zwanym kocanką lub maggi |
10 | BAŁKAŃSKA DUSZA Marynowane pieczone papryki z czosnkiem i oliwą |
10 | LAWASZ Barabański podpłomyk z oliwą ziołową |
SAŁATY
ŚWIEŻAK W ZESPOLE
czyli nasze chrupiące sałaty – uczmy się jeść warzywa –
dlatego przewrotnie zapraszamy do naszej szkółki,
gdzie wszystkie składniki idealnie współgrają ze sobą

29 10 29 22 26 12 | ZIELONA STREFA Sałata firmowa: mix sałat, marynowana cukinia, kolorowa marchew, salsa z pieczonej papryki w dresingu do wyboru: barabański winegret, cytrusowy z czerwonym pieprzem, podawana do wyboru z grillowana lepinja lub chlebem bezglutenowym Dodatki: Grillowana lepinja z oliwą i czosnkiem Grillowane krewetki 5 szt. z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi w oliwie ziołowej Plaster koziego sera z orzechami włoskimi Rumuńskie pastrami wołowe z figami w czerwonym winie Grillowany chleb bezglutenowy |
BAŁKAŃSKIE KLASYKI | |
19 | SZOPSKA Papryka, cebula cukrowa, ogórek, pomidor, słony ser bałkański, oliwa ajvarowa, ocet winny, natka |
15 | LASKOVACKA SAŁATA Pomidory, papryka pieczona, ostra papryka, por, czosnek, oliwa |
15 | TARATOR Ogórek zielony, orzechy, jogurt grecki, koperek, oliwa |
MAKARONY
JAKA TO MELODIA
czyli makarony po bałkańsku.
Makarony, to długa historia…
i ta historia dała Bałkanom krótkie makarony

39 | CAŁA DALMACJA Zwijane cienkie kluski w lekkim sosie maślano-oliwnym z cukinią, czosnkiem, cebulą cukrową i owczym serem |
56 | SPORKI Makaron zwijany w rurkę (prosto z Istrii) w gęstym sosie pomidorowym z owocami morza, czosnkiem i grubo siekaną natką pietruszki |
58 | CZARNO TO WIDZĘ Pikantny makaron barwiony sepią z siekanymi krewetkami tygrysimi, cebulą, czosnkiem w sosie ze skorupiaków z grubo ciętą natką pietruszki |
PODPŁOMYKI
SEKCJA PERKUSISTY
czyli podpłomyki, inaczej blachy (potoczna nazwa talerzy perkusyjnych) w kuchni bałkańskiej zaczynając od tureckiego pideprzez serbską lepinję, po somun w Bośni i Hercegowinie… w Polsce mówiono czasem blacharze, stąd nawiązanie do talerzy perkusyjnych 😉

39 | PODPŁOMYK DALMACKI sos pomidorowy, mozzarella, rukola, oregano |
49 | PODPŁOMYK CZARNOGÓRSKI sos pomidorowy, mozzarella, szynka dojrzewająca prśut, roszponka, oliwa czosnkowa |
49 | PODPŁOMYK MACEDOŃSKI sos pomidorowy, mozzarella, solona wołowina peklowana, cebula, pieczarki, oliwa czosnkowa, natka pietruszki |
38 | PODPŁOMYK TURECKI sos pomidorowy, mozzarella, bakłażan marynowany, cebula, pieczarki, oliwa czosnkowa, natka pietruszki |
DESERY
SEKCJA RYTMICZNA
czyli desery… burzliwa historia Bałkanów
stworzyła desery łagodzące obyczaje

25 | MASŁO FIL Ciasto filo przekładane masłem, cukrem brązowym i cynamonem, zapiekane na chrupko, podane z kremem kawowym i musem chałwowym |
25 | KAROTERIA Kruszonka cynamonowa z jogurtem greckim i konfiturą marchewkową z kardamonem |
25 | DESER TYGODNIA O szczegóły zapytaj kelnera |
DANIA DLA DZIECI
AKADEMIA PANA KLEKSA
życie to nie bajka, ale przez chwilę…
życie to nie bajka, ale przez chwilę…

12 | BAJKA BRZECHWY Bulion drobiowo-wołowy z ziemniaczanymi kluseczkami chiche |
17 | PODSTĘP ALOJZEGO BĄBLA Domowe frytki z sosem pomidorowym |
22 | ADAŚ NIEZGÓDKA Długi makaron w domowym sosie pomidorowy ze śmietanką |
29 | GUZIK DOKTORA PAJ-HI-WO Maślana bułka z burgerem wołowym, serem i dodatkami do samodzielnej przygody (sos pomidorowy, sałata, pikle) |
DODATKI
PARTYTURA SMAKÓW
czyli dodatki i sosy – dobra uczta, to dodawanie i polewanie

14 | BAŁKAŃSKA DUSZA Marynowane pieczone papryki z czosnkiem i oliwą |
12 | SARGAREPA Po prostu marchewka, a u nas: pieczona marchew w kminie rzymskim (sztos!!!) |
25 | SZOPING Pomidory, ogórek, cebula, oliwki w oliwie i pieprzu pod solankowym serem tzw. szopskim |
15 | WITAMINKA Pikantna marchew piklowana z czosnkiem i chilii |
15 | PRAWIE BAŁKANY Duszone głąby kapusty (jak blitva chorwacka) w czosnku i oliwie z gotowanym ziemniakiem |
16 | PRŻENI KRUMPIRI Kremowe kawałki ziemniaków smażone na rumiany kolor |
8 | LEPINJA Chleb bałkański grillowany na kamieniach lawowych |
9 | BAŁKAŃSKIE ZŁOTO Bulgur z cukrową cebulą i papryką, duszony na oliwie czosnkowej |
12 | PREBRANAC SERBSKI Duszona fasola z papryką i cebulą cukrową |
15 | MAGICZNE WARZYWO Duszona kapusta na maśle z miodem i nieśmiertelnikiem -zwanym kocanką lub maggi |
SOSY
PARTYTURA SMAKÓW

8 | PINDŻUR Cudowny sos na pieczonej papryce i pomidorach, doprawiony solą i świeżo mielonym pieprzem |
8 | LUTENICA Ognista pasta z pieczonej papryki słodkiej i ostrej, z dodatkiem bakłażanów, czosnku i kminu (niebo a raczej piekło w gębie) |
8 | BARABAN Nasz firmowy sos z pieczonych bakłażanów, cukrowej cebuli, wędzonej papryki i prażonego kminu, mieszany z bałkański jogurtem i chili |
8 | KAJMAK Kremowa pasta z gęstej śmietanki fermentowanej i solonej do uzyskania gęstego sosu (krem dela krem) |
8 | GRECKA DUMA Jogurt bałkański z ogórkiem, czosnkiem i solą |
8 | TAPENADA Z OLIWEK Pasta z oliwek z czosnkiem pietruszką i oliwą |
8 | AJVAR MAJO Domowy majonez połączony z pikantnym paprykowym ajvarem |
Napoje

Herbata Ronnefeldt
15 | Dzbanek czarna, zielona, Earl Grey, zielona owocowa, sencha z mango, miętowa, malinowa, truskawkowa, biała herbata owocowa |
18 | Herbata zimowa |
Kawa
9 | Espresso |
12 | Podwójne espresso |
10 | Americano |
14 | Latte |
16 | Flat white |
14 | Cappuccino |
18 | Kawa mrożona |
Napoje
9 | Pepsi / Pepsi Max / 7up / Mirinda / Tonic / Ice tea 200ml |
9 | Sok jabłkowy / czarna porzeczka / pomarańczowy / pomidorowy 200ml |
19 | Sok ze świeżo wyciskanych owoców pomarańcza / grapefruit / mieszany pomarańcza-grapefruit 300ml |
7 | Woda gazowana / niegazowana 330 ml |
16 | Woda Cisowianka / Woda Perlage 700ml |
18 | Lemoniada (nasze lemoniady przygotowywane są na bazie przecierów z owoców) klasyczna, truskawkowa, malinowa, marakuja 400ml |
Dzbanek 1l
25 | Pepsi / sok jabłkowy / czarna porzeczka / pomarańcza |
30 | Lemoniada klasyczna, truskawkowa, malinowa, marakuja |
15 | Woda bez gazu |
Alkohole
12 15 15 15 15 13 16 15 | Piwo Żywiec biały 0,3l Żywiec biały 0,5l Żywiec Apa Żywiec IPA Żywiec jasne lekkie Heineken beczka 0,3l Heineken beczka 0,5l Namysłów | 16 250 19 300 18 | Brandy Metaxa 5* 40ml Metaxa 5* 0,7l Metaxa 7* 40ml Metaxa 7* 0,7l Stock 40ml |
24 28 15 20 24 26 30 34 28 17 16 17 19 21 | WHISKY Aberlour 12YO 40ml Ardbeg 10YO 40ml Ballantine’s 40ml Chivas 12 40ml Dimple 15YO 40ml Glenfiddich 12YO 40ml Glenfiddich 15YO 40ml Glenmorangie 18YO 40ml Glenmorangie Orginal 40ml Jack Daniel’s 40ml Jameson 40ml Jim Beam Black 40ml Marker’s Mark 40ml Singleton 12 40ml | 13 200 14 200 21 390 21 390 | WÓDKA Finlandia 40ml Finlandia 0,7l Ostoya 40ml Ostoya 0,5l Belvedere 40ml Belvedere 0,7l Beluga Noble Russian 40ml Beluga Noble Russian 0,7l |
24 50 | KONIAK Koniak Hennessy VS 40ml Hennessy VSOP 40ml | 350 450 | SZAMPAN Moet&Chandon Brut 750ml Moet&Chandon Ice Imperial 750ml |
16 16 26 | Tequila Olmeca Silver 40ml Olmeca Gold 40ml Patron Silver 40ml | 16 19 | GIN Beefeater 40ml Hendrik’s 40ml |
11 110 14 140 14 140 | Wódka Wyborowa kieliszek 40ml Wyborowa butelka 0,5l Finlandia kieliszek 40ml Finlandia butelka 0,5l Ostoya kieliszek 40ml Ostoya butelka 0,5l | 16 16 17 15 18 18 | Likiery Baileys 40ml Jägermeister 40ml Amaretto 40ml Kahlua 40ml Fernet Branca 40ml Cointreau 40ml |
14 18 20 | RUM Havana Club 40ml Havana Club 7YO 40ml DICTADOR 10YO 40ml | 16 16 | Vermouth Martini Bianco 80ml Martini Dry 80ml |
Koktajle

Klasyki | |
29 | Negroni Gin, Martini Rosso, Campari |
35 | Old fashioned Jeam Beam Black, Cukier trzcinowy, Angostura |
38 | Long Island Iced Tea Gin, Tequila, Wódka, Rum, Cointreau, Sok z cytryny, Pepsi |
35 | Mojito Rum, Cukier trzcinowy, Limonka, Mięta, Soda |
36 | Mojito Waniliowe Rum, Syrop waniliowy, Limonka, Mięta, Soda |
25 | Cosmopolitan Wódka limonkowa, Cointreau, Sok żurawinowy, Sok z limonki |
32 | Margerita Tequila silver, Cointreau, Sok z limonki, Sweet |
36 | Strawberry Margerita Tequila silver, Cointreau, Sok z cytryny, Sweet, Truskawki |
34 | Daiquiri Rum, Sok z limonki, Sweet |
34 | Pornstar Martini Wódka, Marakuja, Syrop waniliowy, Sok z limonki, Prosecco |
25 | Espresso Martini Wódka, Kahlua, Syrop waniliowy, Espresso |
26 | Whisky Sour Whisky, sok z cytryny, Sweet, Białko, Angostura |
25 | Wódka Sour Wódka, Sok z cytryny, Sweet, Białko, Angostura |
29 | Aperol Spritz Aperol, Prosecco, Soda |
36 | Hugo Prosecco, Syrop z białego bzu, Mięta, Limonka, Soda |
Autorskie | |
32 | Czarter Likier Amaretto, Martini Extra Dry, Sweet, Sok z cytryny, Białko |
38 | Makuja Rum, Marakuja, Bols jogurtowy, Syrop makowy |
35 | Boom Shot Śliwowica, Archers, Cointreau, Sok z cytryny, Białko, Candy Popping |
32 | Cherry Lady Gin, Cointreau, Likier wiśniowy, Sok z cytryny |
39 | Rakija Roza Rakija, Sok z cytryny, Syrop różany, Białko, Angostura |
34 | To-Ten Wódka infuzowana trawą cytrynową, Syrop imbirowy, Sok z limonki, Sweet, Napar z czarnej herbaty |
39 | Irlandczyk na Bałkanach Jameson, Syrop słony karmel, Angostura, Orzechowa pianka wegańska |
GALERIA



















































KONTAKT
Godziny otwarcia | |||
---|---|---|---|
Poniedziałek | 9:30 | – | 22:00 |
Wtorek | 9:30 | – | 22:00 |
Środa | 9:30 | – | 22:00 |
Czwartek | 9:30 | – | 22:00 |
Piątek | 9:30 | – | 00:00 |
Sobota | 9:30 | – | 00:00 |
Niedziela | 9:30 | – | 21:00 |