Projekt Baraban powstał z miłości do kuchni Bałkanów.

Szef kuchni Jerzy Sobieniak zaprasza w podroż smakową po takich krajach jak Chorwacja, Serbia, Czarnogóra i Macedonia. Menu to prawdziwy bałkański kocioł na talerzu! Kocioł południowego temperamentu, urozmaicony autorskimi pomysłami, wzbogacony oryginalnymi przyprawami i fantazją płynącą prosto z serca. W klimatycznym wnętrzu każdy znajdzie dla siebie odpowiednie miejsce na posiłek, pracę czy oddech od codzienności.

Śniadania

WYBRANE ŚNIADANIE 30zł

W cenie śniadań do wyboru: kawa albo herbata
GRECKI SŁODZIAK
Domowa chałka maślana mszczonowskiej receptury, zapiekana po francusku w flanie jajecznym z bałkańskim jogurtem, miodem spadziowym i owocami
PASTA I BASTA
Zestaw naszych śniadaniowych past: z tuńczyka z wędzonej troci, jajeczna, twaróg śmietankowo -ziołowy podana z pieczywem na dzikich drożdżach i masłem
ŚNIADANIE FRANKA
Soczyste Frankfurterki wieprzowe z wody, grillowana bułeczka maślano-ziemniaczana, sałatka szopska, masło, musztarda
POLSKI SZTOS
Grillowane plastry swojskiej szynki na tostach maślanych z jajkiem sadzonym, rukolą i szopską sałatką
BAŁKAŃSKIE JAJA
Jajecznica na maśle z grillowanym boczkiem, pieczoną grillowaną papryką, maślano-ziemniaczaną bułeczką i sałatką szopską
CHLUBA PIEKARZA
koszyk naszego pieczywa (chleb na dzikich drożdżach z oliwkami i pomidorem, maślano-ziemniaczana bułeczka na ciepło i domowa chałka) podane z masłem, domową konfiturą śliwkową i pastą
MARZENIE RYBAKA
Grillowane bułeczki maślano-ziemniaczane z kremowym serkiem ziołowym, awokado, pastą z wędzonej troci i roszponką w dresingu cytrynowym
PAN MIODEK
Granola z orzechami, jogurtem bałkańskim, konfiturą i miodem wielokwiatowym
CZARNOGÓRSKA KARPATKA
Omlet z 4 jaj na maśle podany z kremowym serkiem, pieczoną papryką, szczypiorkiem, domowymi tostami na sałatach w dresingu cytrynowym z awokado
Dodatkowe jajko do zestawu – 6zł
Wybrane pasty do zestawu – 8zł szt
Dodatkowe awokado do zestawu – 12zł
Dodatkowe sałaty do zestawu – 12zł
W naszym lokalu korzystamy z produktów, które posiadają europejski certyfikat „Chroniona Nazwa Pochodzenia”

PRZYSTAWKI

STROJENIE INSTRUMENTÓW

czyli coś do przekąszenia
42


TATARAK
Tatar po bałkańsku ze świecy wołowej z siekaną cukrową cebulą, pieczoną papryką, piklami i siekanymi oliwkami
39



NIE UDAWAJ GREKA
Feta zapiekana w pomidorach z pieczoną papryką oraz cukrową cebulą, aromatycznym kminem i oregano, podana z grillowaną lepinją i pastą oliwkową
38



WEGE RAJ
Tatar z suszonych i dojrzałych pomidorów z kaparami, czubrycą, marynowanymi podgrzybkami, musztardą, cebulą cukrową i domowym grillowanym chlebem na dzikich drożdżach z zatarem
49



BAŁKAŃSKI SURF AND TURF
Szaszłyki z wątróbki indyczej zawijanej w boczku i krewetek zawijanych w boczku, podane z zestawem naszych sosów i lepinją z grilla
36


GIRICE
Smażone małe rybki niczym morskie frytki. Doskonała przekąska pod każdy rodzaj alkoholu

ZUPY

SEKCJA KOTŁÓW

czyli zupy – jest to potoczne określenie bębnów,
aczkolwiek w kuchni kocioł warzy zupę, więc my Wam uwarzyliśmy…
19



POLSKA DUSZA
Bulion drobiowo-wołowy z wkładką mięsną i makaronem zawijanym, zwanym śulice lub fuźi, tradycyjnie robionym na chorwackich wyspach i w Istrii
16

ZUPA DNIA
…jak zabarabani w kotle

DESKI MIĘSIW LUB OWOCÓW MORZA

DUMA DYRYGENTA

czyli deski grillowanych specjałów z naszymi firmowymi dodatkami
290







M JAK MIĘSO (co najmniej dla czterech osób)
(co najmniej dla czterech osób) Kompozycja naszych mięs grillowanych na kamieniach lawowych, gicz jagnięca, pljeskavice, cevapcici, kiełbaski bałkańskie, grillowany schab wieprzowy, wątróbka indycza w boczku i czarnym pieprzu, zestaw naszych sosów, lepinja z masłem czosnkowym, pieczona marynowana papryka, piklowana pikantna marchew, duszona kapusta w miodzie i nieśmiertelniku
140




MAŁE M JAK MIĘSO (dla dwóch osób)
(dla dwóch osób) Plaskavica na ziemniaczanej bułce, bałkańskie kiełbaski, cevapcici, szaszłyki z wątróbki w boczku wędzonym z zestawem sosów bałkańskich, piklowaną marchwią i sałatą szopską
290




M JAK MORZE (dla czterech osób)
(dla czterech osób) Grillowany okoń morski, stek z mątwy, 10 krewetek tygrysich, kalmary, macki ośmiornicy, pikantne grillowane burgery z małży, krewetki w boczku, lepinja, mix pikantnych sosów, mix sałat z sosem cytrynowym
120




SŁITO FRITO
Specjalność Barabanu – chrupiące kalmary, krewetki i kałamarnica w firmowej panierce, podana ze słodkim sosem majo czosnkowym, miską chrupiących sałat w dresingu cytrynowym

DANIA GŁÓWNE

INSTRUMENTY SOLOWE

czyli dania autorskie z duszą kuchni bałkańskiej.
Bałkany – nieskończona inspiracja
62


BAŁKANICA
Grillowany na ogniu flank steak z grillowanymi warzywami i sosem barbeque na śliwkowej rakii
54



CEVAPCICI
Bałkańskie siekane kotleciki baranio-jagnięce z domową grillowaną ziemniaczaną bułką, zestawem sosów barabańskich i sałatką tarator
49



PLJESKAWICA GURMAŃSKA
Grillowane siekane mięso wołowe z dodatkiem wędzonego boczku i sera z naszą mieszanką przypraw, prażonym bulgurem z pieczoną papryką i zestawem sosów barabańskich
83




TAMBURA
Pieczona noga jagnięca w rozmarynie i tymianku, podana z pieczoną fasolą w karmelizowanej cebuli, domowym pieczywem, duszoną kapustą w miodzie, pieczoną papryką marynowaną w czosnku i occie
49



BAŁKAŃSKI OGIEŃ II
Polędwica wieprzowa w czubrycy podwędzana drewnem jabłkowym podana na grillowanych warzywach w ziołowej bejcy i kajmaku
54



BARABAŃSKI CEVAP
Grillowane siekane mięso baranio-jagnięce owinięte w boczku, nadziewane bałkańskim serem owczym i ziołami z sałatką szopską i zestawem bałkańskich sosów
52


HOBOTNICA
Grillowana macka kałamnircy w ziołowej bejcy, cytrusy z anyżem i kolorowa marchewka w zatarze
49



ODROBINA
Kurczak grillowany na szpadzie marynowany w serbskiej marynacie z kaszą bulgur i winogronami w miodzie tymiankowym
34


SARGAREPA I POWRACE
Pieczona w kuminie i zatrze kolorowa  marchewka i grillowane warzywa w ziołowej bejcy podane z dymką i sosem grecka duma
SOSY DO DAŃ GÓWNYCH
8


PINDŻUR
Cudowny sos na pieczonej papryce i pomidorach, doprawiony solą i świeżo mielonym pieprzem
8


LUTENICA
Ognista pasta z pieczonej papryki słodkiej i ostrej, z dodatkiem bakłażanów, czosnku i kminu (niebo a raczej piekło w gębie)
8



BARABAN
Nasz firmowy sos z pieczonych bakłażanów, cukrowej cebuli, wędzonej papryki i prażonego kminu, mieszany z bałkański jogurtem i chili
8


KAJMAK
Kremowa pasta z gęstej śmietanki fermentowanej i solonej do uzyskania gęstego sosu (krem dela krem)
8

GRECKA DUMA
Jogurt bałkański z ogórkiem, czosnkiem i solą
8

TAPENADA Z OLIWEK
Pasta z oliwek z czosnkiem pietruszką i oliwą
8

AJVAR MAJO
Domowy majonez połączony z pikantnym paprykowym ajvarem
SAŁATY DO DAŃ GÓWNYCH
19


SZOPSKA
Papryka, cebula cukrowa, ogórek, pomidor, słony ser bałkański, oliwa ajvarowa, ocet winny, natka
15

LASKOVACKA SAŁATA
Pomidory, papryka pieczona, ostra papryka, por, czosnek, oliwa
15

TARATOR
Ogórek zielony, orzechy, jogurt grecki, koperek, oliwa
DODATKI DO DAŃ GÓWNYCH
10

WITAMINKA
Pikantna marchew piklowana z czosnkiem i czuszką
10

PRŻENI KRUMPIRI
Kremowe ziemniaczki z ziołami smażone na rumiany kolor
10

LEPINJA
Chleb bałkański grillowany na kamieniach lawowych
10


BAŁKAŃSKIE ZŁOTO
Bulgur z cukrową cebulą i papryką, duszony na oliwie czosnkowej
10

PREBRANAC SERBSKI
Duszona fasola z papryką i cebulą cukrową
10


MAGICZNE WARZYWO
Duszona kapusta na maśle z miodem i nieśmiertelnikiem  zwanym kocanką lub maggi
10

BAŁKAŃSKA DUSZA
Marynowane pieczone papryki z czosnkiem i oliwą
10

LAWASZ
Barabański podpłomyk z oliwą ziołową

BARABAŃSKIE MEZZE

69







BARABAŃSKIE MEZZE SIREVI
Mieszanka sosów barabańskich: lutenica, pindżur, pikantne ajvar majo, firmowy sos baraban z pieczonego bakłażana oraz marynowana marchew, bałkańska dusza, suszone oliwki, grecka duma, kajmak, feta w oliwie z czarnym pieprzem, ser bułgarski w oliwie czosnkowej i czuszce, chorwacki ser dojrzewający bovizola, grillowana lepinja*, marynowane winogrona
*do wyboru bałkańska lepinja lub pieczywo bezglutenowe
79







BARABAŃSKIE MEZZE MESO
Mieszanka sosów barabańskich: lutenica, pindżur, pikantne ajvar majo, firmowy sos baraban z pieczonego bakłażana oraz marynowana marchew, bałkańska dusza, suszone oliwki, grecka duma, kajmak, suszona dalmacka szynka prsut, wędzony speck, pikantna kiełbasa kulen, pastrami tureckie, domowy chleb na dzikich drożdżach z grilla, figi w czerwonym winie z miodem tymiankowym
Dodatki
10

WITAMINKA
Pikantna marchew piklowana z czosnkiem i czuszką
10

PRŻENI KRUMPIRI
Kremowe ziemniaczki z ziołami smażone na rumiany kolor
10

LEPINJA
Chleb bałkański grillowany na kamieniach lawowych
10


BAŁKAŃSKIE ZŁOTO
Bulgur z cukrową cebulą i papryką, duszony na oliwie czosnkowej
10

PREBRANAC SERBSKI
Duszona fasola z papryką i cebulą cukrową
10


MAGICZNE WARZYWO
Duszona kapusta na maśle z miodem i nieśmiertelnikiem  zwanym kocanką lub maggi
10

BAŁKAŃSKA DUSZA
Marynowane pieczone papryki z czosnkiem i oliwą
10

LAWASZ
Barabański podpłomyk z oliwą ziołową

SAŁATY

ŚWIEŻAK W ZESPOLE

czyli nasze chrupiące sałaty – uczmy się jeść warzywa –
dlatego przewrotnie zapraszamy do naszej szkółki,
gdzie wszystkie składniki idealnie współgrają ze sobą
29







10
29

22
26
12
ZIELONA STREFA
Sałata firmowa: mix sałat, marynowana cukinia, kolorowa marchew, salsa z pieczonej papryki w dresingu do wyboru: barabański winegret, cytrusowy z czerwonym pieprzem, podawana do wyboru z grillowana lepinja lub chlebem bezglutenowym

Dodatki:
Grillowana lepinja z oliwą i czosnkiem
Grillowane krewetki 5 szt. z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi w oliwie ziołowej
Plaster koziego sera z orzechami włoskimi 
Rumuńskie pastrami wołowe z figami w czerwonym winie
Grillowany chleb bezglutenowy
BAŁKAŃSKIE KLASYKI
19


SZOPSKA
Papryka, cebula cukrowa, ogórek, pomidor, słony ser bałkański, oliwa ajvarowa, ocet winny, natka
15

LASKOVACKA SAŁATA
Pomidory, papryka pieczona, ostra papryka, por, czosnek, oliwa
15

TARATOR
Ogórek zielony, orzechy, jogurt grecki, koperek, oliwa

MAKARONY

JAKA TO MELODIA

czyli makarony po bałkańsku.
Makarony, to długa historia…
i ta historia dała Bałkanom krótkie makarony
39


CAŁA DALMACJA
Zwijane cienkie kluski w lekkim sosie maślano-oliwnym z cukinią, czosnkiem, cebulą cukrową i owczym serem
56



SPORKI
Makaron zwijany w rurkę (prosto z Istrii) w gęstym sosie pomidorowym z owocami morza, czosnkiem i grubo siekaną natką pietruszki
58



CZARNO TO WIDZĘ
Pikantny makaron barwiony sepią z siekanymi krewetkami tygrysimi, cebulą, czosnkiem w sosie ze skorupiaków z grubo ciętą natką pietruszki

PODPŁOMYKI

SEKCJA PERKUSISTY

czyli podpłomyki, inaczej blachy (potoczna nazwa talerzy perkusyjnych)
w kuchni bałkańskiej zaczynając od tureckiego pide
przez serbską lepinję, po somun w Bośni i Hercegowinie…
w Polsce mówiono czasem blacharze,
stąd nawiązanie do talerzy perkusyjnych 😉
39

PODPŁOMYK DALMACKI
sos pomidorowy, mozzarella, rukola, oregano
49


PODPŁOMYK CZARNOGÓRSKI
sos pomidorowy, mozzarella, szynka dojrzewająca prśut, roszponka, oliwa czosnkowa
49


PODPŁOMYK MACEDOŃSKI
sos pomidorowy, mozzarella, solona wołowina peklowana, cebula, pieczarki, oliwa czosnkowa, natka pietruszki
38


PODPŁOMYK TURECKI
sos pomidorowy, mozzarella, bakłażan marynowany, cebula, pieczarki, oliwa czosnkowa, natka pietruszki

DESERY

SEKCJA RYTMICZNA

czyli desery… burzliwa historia Bałkanów
stworzyła desery łagodzące obyczaje
25



MASŁO FIL
Ciasto filo przekładane masłem, cukrem brązowym i cynamonem, zapiekane na chrupko, podane z kremem kawowym i musem chałwowym
25


KAROTERIA
Kruszonka cynamonowa z jogurtem greckim i konfiturą marchewkową z kardamonem
25


DESER TYGODNIA
O szczegóły zapytaj kelnera

DANIA DLA DZIECI

AKADEMIA PANA KLEKSA
życie to nie bajka, ale przez chwilę…

życie to nie bajka, ale przez chwilę…
12

BAJKA BRZECHWY
Bulion drobiowo-wołowy z ziemniaczanymi kluseczkami chiche
17

PODSTĘP ALOJZEGO BĄBLA
Domowe frytki z sosem pomidorowym
22

ADAŚ NIEZGÓDKA
Długi makaron w domowym sosie pomidorowy ze śmietanką
29


GUZIK DOKTORA PAJ-HI-WO
Maślana bułka z burgerem wołowym, serem i dodatkami do samodzielnej przygody (sos pomidorowy, sałata, pikle)

DODATKI

PARTYTURA SMAKÓW

czyli dodatki i sosy – dobra uczta, to dodawanie i polewanie
14

BAŁKAŃSKA DUSZA
Marynowane pieczone papryki z czosnkiem i oliwą
12


SARGAREPA
Po prostu marchewka, a u nas: pieczona marchew w kminie rzymskim (sztos!!!)
25


SZOPING
Pomidory, ogórek, cebula, oliwki w oliwie i pieprzu pod solankowym serem tzw. szopskim
15

WITAMINKA
Pikantna marchew piklowana z czosnkiem i chilii
15


PRAWIE BAŁKANY
Duszone głąby kapusty (jak blitva chorwacka) w czosnku i oliwie z gotowanym ziemniakiem
16

PRŻENI KRUMPIRI
Kremowe kawałki ziemniaków smażone na rumiany kolor
8

LEPINJA
Chleb bałkański grillowany na kamieniach lawowych
9


BAŁKAŃSKIE ZŁOTO
Bulgur z cukrową cebulą i papryką, duszony na oliwie czosnkowej
12

PREBRANAC SERBSKI
Duszona fasola z papryką i cebulą cukrową
15


MAGICZNE WARZYWO
Duszona kapusta na maśle z miodem i nieśmiertelnikiem -zwanym kocanką lub maggi

SOSY

PARTYTURA SMAKÓW

8


PINDŻUR
Cudowny sos na pieczonej papryce i pomidorach, doprawiony solą i świeżo mielonym pieprzem
8


LUTENICA
Ognista pasta z pieczonej papryki słodkiej i ostrej, z dodatkiem bakłażanów, czosnku i kminu (niebo a raczej piekło w gębie)
8



BARABAN
Nasz firmowy sos z pieczonych bakłażanów, cukrowej cebuli, wędzonej papryki i prażonego kminu, mieszany z bałkański jogurtem i chili
8


KAJMAK
Kremowa pasta z gęstej śmietanki fermentowanej i solonej do uzyskania gęstego sosu (krem dela krem)
8

GRECKA DUMA
Jogurt bałkański z ogórkiem, czosnkiem i solą
8

TAPENADA Z OLIWEK
Pasta z oliwek z czosnkiem pietruszką i oliwą
8

AJVAR MAJO
Domowy majonez połączony z pikantnym paprykowym ajvarem

Napoje

Herbata Ronnefeldt

15


Dzbanek
czarna, zielona, Earl Grey, zielona owocowa, sencha z mango,
miętowa, malinowa, truskawkowa, biała herbata owocowa
18Herbata zimowa

Kawa

9Espresso
12Podwójne espresso
10Americano
14Latte
16Flat white
14Cappuccino
18Kawa mrożona

Napoje

9

Pepsi / Pepsi Max / 7up / Mirinda / Tonic / Ice tea
200ml
9


Sok
jabłkowy / czarna porzeczka / pomarańczowy / pomidorowy
200ml
19


Sok ze świeżo wyciskanych owoców
pomarańcza / grapefruit / mieszany pomarańcza-grapefruit
300ml
7

Woda gazowana / niegazowana
330 ml
16

Woda Cisowianka / Woda Perlage
700ml
18



Lemoniada
(nasze lemoniady przygotowywane są na bazie przecierów z owoców) klasyczna, truskawkowa, malinowa, marakuja
400ml

Dzbanek 1l

25
Pepsi / sok jabłkowy / czarna porzeczka / pomarańcza
30

Lemoniada
klasyczna, truskawkowa, malinowa, marakuja
15
Woda bez gazu

Alkohole

 


12
15
15
15
15
13
16
15


Piwo
Żywiec biały 0,3l
Żywiec biały 0,5l
Żywiec Apa
Żywiec IPA
Żywiec jasne lekkie
Heineken beczka 0,3l
Heineken beczka 0,5l
Namysłów


16
250
19
300
18

Brandy
Metaxa 5* 40ml
Metaxa 5* 0,7l
Metaxa 7* 40ml
Metaxa 7* 0,7l
Stock 40ml

24
28
15
20
24
26
30
34

28

17
16
17
19
21
WHISKY
Aberlour 12YO 40ml
Ardbeg 10YO 40ml 
Ballantine’s 40ml
Chivas 12 40ml
Dimple 15YO 40ml 
Glenfiddich 12YO 40ml
Glenfiddich 15YO 40ml
Glenmorangie 18YO 40ml
Glenmorangie Orginal 40ml
Jack Daniel’s 40ml
Jameson 40ml
Jim Beam Black 40ml
Marker’s Mark 40ml
Singleton 12 40ml

13
200
14
200
21
390
21
390
WÓDKA
Finlandia 40ml
Finlandia 0,7l
Ostoya 40ml
Ostoya 0,5l
Belvedere 40ml
Belvedere 0,7l
Beluga Noble Russian 40ml
Beluga Noble Russian 0,7l

24

50
KONIAK
Koniak Hennessy VS 40ml
Hennessy VSOP 40ml

350

450
SZAMPAN
Moet&Chandon Brut 750ml
Moet&Chandon Ice Imperial 750ml

16
16
26
Tequila
Olmeca Silver 40ml
Olmeca Gold 40ml
Patron Silver 40ml

16
19
GIN
Beefeater 40ml
Hendrik’s 40ml

11

110
14
140
14
140
Wódka
Wyborowa kieliszek 40ml
Wyborowa butelka 0,5l
Finlandia kieliszek 40ml
Finlandia butelka 0,5l
Ostoya kieliszek 40ml
Ostoya butelka 0,5l

16
16
17
15
18
18
Likiery
Baileys 40ml
Jägermeister 40ml
Amaretto 40ml
Kahlua 40ml
Fernet Branca 40ml
Cointreau 40ml

14
18
20
RUM
Havana Club 40ml
Havana Club 7YO 40ml
DICTADOR 10YO 40ml

16
16
Vermouth
Martini Bianco 80ml
Martini Dry 80ml

Koktajle

Klasyki

29

Negroni
Gin, Martini Rosso, Campari
35

Old fashioned
Jeam Beam Black, Cukier trzcinowy, Angostura
38

Long Island Iced Tea
Gin, Tequila, Wódka, Rum, Cointreau, Sok z cytryny, Pepsi
35

Mojito
Rum, Cukier trzcinowy, Limonka, Mięta, Soda
36

Mojito Waniliowe
Rum, Syrop waniliowy, Limonka, Mięta, Soda
25


Cosmopolitan
Wódka limonkowa, Cointreau, Sok żurawinowy,
Sok z limonki
32

Margerita
Tequila silver, Cointreau, Sok z limonki, Sweet
36

Strawberry Margerita
Tequila silver, Cointreau, Sok z cytryny, Sweet, Truskawki
34

Daiquiri
Rum, Sok z limonki, Sweet
34


Pornstar Martini
Wódka, Marakuja, Syrop waniliowy,
Sok z limonki, Prosecco
25

Espresso Martini
Wódka, Kahlua, Syrop waniliowy, Espresso
26

Whisky Sour
Whisky, sok z cytryny, Sweet, Białko, Angostura
25

Wódka Sour
Wódka, Sok z cytryny, Sweet, Białko, Angostura
29

Aperol Spritz
Aperol, Prosecco, Soda
36

Hugo
Prosecco, Syrop z białego bzu, Mięta, Limonka, Soda

Autorskie

32


Czarter
Likier Amaretto, Martini Extra Dry, Sweet,
Sok z cytryny, Białko
38

Makuja
Rum, Marakuja, Bols jogurtowy, Syrop makowy
35


Boom Shot
Śliwowica, Archers, Cointreau, Sok z cytryny, Białko,
Candy Popping
32

Cherry Lady
Gin, Cointreau, Likier wiśniowy, Sok z cytryny
39

Rakija Roza
Rakija, Sok z cytryny, Syrop różany, Białko, Angostura
34


To-Ten
Wódka infuzowana trawą cytrynową, Syrop imbirowy,
Sok z limonki, Sweet, Napar z czarnej herbaty
39


Irlandczyk na Bałkanach
Jameson, Syrop słony karmel, Angostura,
Orzechowa pianka wegańska

GALERIA

KONTAKT

Baraban
Royal Wilanów Klimczaka 1
Tel. 660 805 805

Zamów z dostawą:

UBER EATS

PYSZNE.PL

WOLT

Nasze media społecznościowe:

Godziny otwarcia   
Poniedziałek9:3022:00
Wtorek9:3022:00
Środa9:3022:00
Czwartek9:3022:00
Piątek9:3000:00
Sobota9:3000:00
Niedziela9:3021:00